Gemeentebestuur Texel besluit dat dierentuin op het eiland moet sluiten

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min
De dierentuin op Texel moet dicht. Dat heeft het gemeentebestuur van het waddeneiland besloten. Toch geeft de eigenaar van Texel Zoo zich niet zomaar gewonnen. Martijn Padberg, die de lokale trekpleister runt, overweegt nu juridische stappen te nemen tegen de gemeente. Dit meldt Looopings. 

Het hing al even in de lucht, maar de dierentuin op het waddeneiland Texel moet nu officieel zijn deuren sluiten. Dit heeft het gemeentebestuur besloten. Dit komt omdat de attractie niet voldoet aan het bestemmingsplan. Die is namelijk vergeven voor een tuincentrum, niet voor een dierentuin. Lange tijd is dit door de vingers gezien, maar nu komt daar dus een einde aan. 

Texel Zoo is voortgekomen uit Tuincentrum Eureka, geopend in 1994. Naar verloop van tijd groeide het aanbod dieren in het centrum. Zo kreeg het onder andere vogels, vlinders en roofvogels. Uiteindelijk werd het tuincentrum steeds minder belangrijk en kreeg de dierenafdeling de overhand. Eigenaar Padberg is strijdvaardig. "Ze zijn nog niet van ons af, hoor", vertelt hij aan het Noordhollands Dagblad. Een petitie voor het behoud van de dierentuin is inmiddels 1800 keer ondertekend. 

Strijd voortzetten

Padberg overweegt verdere juridische stappen. Een transitie maken naar een tuincentrum ziet Padberg in ieder geval niet zitten. Hij benadrukt dat er al vijf tuincentra zijn op Texel. "Niemand zit er op nog één te wachten." De eigenaar verwacht dat die ommezwaai ervoor zal zorgen dat hij uiteindelijk een faillissement moet aanvragen.

Door: Nationale Recreatiegids