DierenPark Amersfoort vraagt huisdierbezitters op om huisdierenpoep in te leveren

Door Redactie Nationale recreatiegids
4 min
In de meivakantie roept DierenPark Amersfoort huisdierbezitters op om de ontlasting van hun dier in te leveren. Dit gebeurt in samenwerking met ACTA (Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam) die onderzoek uitvoert naar de werking van enzymen bij carnivoren, herbivoren en omnivoren. “Nu ons jaarlijkse evenement Poep & ZOO voor de deur staat, is dit het perfecte moment om de handen ineen te slaan”, vertelt Carlijn Speksnijder, projectleider van DierenPark Amersfoort. “Alle soorten dierenpoep is welkom”, vult Henk Brand aan, medisch bioloog bij ACTA. “Van hond tot cavia, ook huisdierenpoep helpt ons bij het onderzoek.”

In DierenPark Amersfoort leeft een grote variatie aan carnivoren, herbivoren en omnivoren. “Voor ons onderzoek naar enzymactiviteit is het interessant om meerdere diersoorten met verschillende voedselvoorkeuren te vergelijken”, vertelt Henk. ACTA doet onderzoek naar het soort voedsel en de afbreektijd die daarvoor nodig is door de enzymen. De onderzoekers bekijken onder andere of vleeseters over andere soorten enzymen beschikken dan planteneters.

Boterhamzakje

Voor dit onderzoek heeft ACTA ook huisdierpoep nodig. De uitwerpselen van de huisdieren mogen in een boterhammenzakje worden ingeleverd, met daaromheen een hersluitbaar zakje met zipsluiting. “Bij de Gastenservice van DierenPark Amersfoort staat een grote box klaar, daar mag de bijdrage in worden ingeleverd. Neem de poep niet mee het park in”, benadrukt Carlijn. “We vragen aan bezoekers (en voorbijgangers) om het diersoort en het ras te vermelden via een etiket of sticker.”

De wereld van de drol

Deze meivakantie leren kinderen alles over stront én kunnen bezoekers zelf bijdragen aan het onderzoek van ACTA door hun huisdierenpoep te doneren. “Kinderen duiken in de vakantie in de wereld van de drol. Na het volgen van de poepspeurtocht en het ontdekken van verschillende schijtfeitjes ben jij aan het einde van de dag een echte poepexpert. Je kunt zelfs de poepmachine starten waarna een leuke verrassing te wachten staat”, tipt Carlijn.

Bezoekers kunnen in de meivakantie (22 april t/m 7 mei) huisdierenpoep inleveren bij de Gastenservice en Poep & ZOO bezoeken in DierenPark Amersfoort. Op www.dierenparkamersfoort.nl/poepactie vinden bezoekers alle informatie over het inleveren van de huisdierenpoep.

Door: Nationale Recreatiegids