3D-project Spookslot van de Efteling uitgelekt en online te bekijken

De Efteling werkte de laatste tijd aan een bijzonder digitaal project. Het onlangs afgebroken Spookslot is digitaal nagebouwd als een groot 3D-model. Zo kan men online de afgebroken attractie toch nog bezoeken. Het was de bedoeling dat toegang alleen mogelijk was met een zogeheten NFT-sleutel die zou worden verstrekt aan medewerkers en personen die dit willen kopen. Het project is echter gelekt op Reddit, en het hele project daardoor al te bekijken. Dit meldt Looopings. 

Efteling-fans ontdekten dat de 3D-modellen van het Spookslot online gewoon te zien waren. Later verschenen op Reddit links naar de vijf onderdelen waaruit het digitale slot uit bestaat. Met wat digitale trucage is daarmee het hele project gewoon te zien, er is geen NFT-sleutel nodig. De simulatie mist hier en daar wat details, maar het geeft een mooi inzicht in de niet langer bestaande attractie. Volgens Looopings geven de modellen een uitstekend beeld van hoe de iconische griezelattractie was opgebouwd, en kan er ook achter de schermen worden gekeken naar hoe het Spookslot was opgebouwd en werkte. 

Het internet vergeet niet

De bestanden waarnaar op Reddit wordt gelinkt zijn .bin-bestanden. Om deze vervolgens te kunnen bekijken moet de .bin-extensie worden vervangen voor een .gltf-extentie. Dit type bestand kan door allerlei gratis programma's en websites die zijn ingericht voor 3D-bestanden worden geopend. Hoewel de originele bestanden inmiddels al verwijderd zijn door de Efteling, zijn ze inmiddels al zovaak gedownload dat ze wel op het internet zullen blijven rondzwerven. De bestanden zijn makkelijk te delen met anderen. Een beetje speurwerk en je kan zelf door het oude slot ronddwalen. 

NFT-commotie

Bij de aankondiging van het digitale project werd eerder al met verontwaardiging gereageerd dat het Spookslot niet vrij door Efteling-fans te bezoeken zou zijn, maar dat daar een NFT voor aangeschaft zou moeten worden. Sommigen namen zelfs aan dat ging om een 1-april grap. 

Door: Nationale Recreatiegids

Foto: Looopings