Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

3D-project Spookslot van de Efteling uitgelekt en online te bekijken

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
3D-project Spookslot van de Efteling uitgelekt en online te bekijken
De Efteling werkte de laatste tijd aan een bijzonder digitaal project. Het onlangs afgebroken Spookslot is digitaal nagebouwd als een groot 3D-model. Zo kan men online de afgebroken attractie toch nog bezoeken. Het was de bedoeling dat toegang alleen mogelijk was met een zogeheten NFT-sleutel die zou worden verstrekt aan medewerkers en personen die dit willen kopen. Het project is echter gelekt op Reddit, en het hele project daardoor al te bekijken. Dit meldt Looopings. 

Efteling-fans ontdekten dat de 3D-modellen van het Spookslot online gewoon te zien waren. Later verschenen op Reddit links naar de vijf onderdelen waaruit het digitale slot uit bestaat. Met wat digitale trucage is daarmee het hele project gewoon te zien, er is geen NFT-sleutel nodig. De simulatie mist hier en daar wat details, maar het geeft een mooi inzicht in de niet langer bestaande attractie. Volgens Looopings geven de modellen een uitstekend beeld van hoe de iconische griezelattractie was opgebouwd, en kan er ook achter de schermen worden gekeken naar hoe het Spookslot was opgebouwd en werkte. 

Het internet vergeet niet

De bestanden waarnaar op Reddit wordt gelinkt zijn .bin-bestanden. Om deze vervolgens te kunnen bekijken moet de .bin-extensie worden vervangen voor een .gltf-extentie. Dit type bestand kan door allerlei gratis programma's en websites die zijn ingericht voor 3D-bestanden worden geopend. Hoewel de originele bestanden inmiddels al verwijderd zijn door de Efteling, zijn ze inmiddels al zovaak gedownload dat ze wel op het internet zullen blijven rondzwerven. De bestanden zijn makkelijk te delen met anderen. Een beetje speurwerk en je kan zelf door het oude slot ronddwalen. 

NFT-commotie

Bij de aankondiging van het digitale project werd eerder al met verontwaardiging gereageerd dat het Spookslot niet vrij door Efteling-fans te bezoeken zou zijn, maar dat daar een NFT voor aangeschaft zou moeten worden. Sommigen namen zelfs aan dat ging om een 1-april grap. 

Door: Nationale Recreatiegids

Foto: Looopings

27 mei '24 (14:48)

Kunstdoolhof Doloris in Utrecht geopend

Afgelopen vrijdag werd het nieuwe kunstdoolhof Doloris Anoma Maze in Utrecht geopend. Het sluip-door-kruip-door doolhof stippelt een route uit langs 70 kamers, die zijn ingericht door lokale kunstenaars. Dat meldt DUIC.

27 mei '24 (12:34)

Na repetities gaan de opnames van Te Land, Ter Zee En In De Lucht van start

Efteling-bezoekers die zondag 26 mei in het park waren konden de repetities voor de opnames van Te Land, Ter Zee En In De Lucht al meemaken. Maandag 27 mei is de eerste dag van de echte opnames van het amusementsprogramma. Dit jaar maakt de show, met het laatste seizoen daterend uit 2011, na dertien jaar weer een terugkeer op televisie, meldt Looopings.

24 mei '24 (14:52)

Eigenaar Eftelstats laat statistieken door AI analyseren

Als je wel eens in de Efteling bent geweest dan herken je het vast wel: de lange wachtrijen. Maar je kunt je er wel op voorbereiden. Tenminste, Jan van Kampen kan dat. Hij is de beheerder van de website Eftelstats. Daar zijn de wachttijden en storingen van attracties in het Kaatsheuvelse pretpark te zien. Die heeft hij door laten meten, om zo tot een lijst te komen met attracties waar je het langst moet wachten. Dat meldt Omroep Brabant.

24 mei '24 (13:19)

Brancheorganisatie attractieparken staat niet achter plannen btw-verhoging

De Nederlandse branchevereniging voor dagattracties, de Club van Elf, reageert op de plannen voor recreatie in het hoofdlijnenakkoord van de vier formerende partijen. Daarin worden een aantal maatregelen aangekondigd voor de recreatiesector, zoals het verhogen van de btw voor onder andere musea en overnachtingen. De organisatie staat niet echter de maatregel, meldt Looopings.

24 mei '24 (10:14)

Waarom is de Efteling wel dagrecreatie maar een museumbezoek niet?

Net nadat de coronacrisis achter de rug is en veel musea weer meer bezoekers ontvangen, komen de formerende partijen met een programma waarin zij de belasting voor een groot deel van de cultuur- en recreatiesector willen verhogen. Daarbij wordt echter een uitzondering gemaakt voor attractieparken en ‘dagrecreatie’, meldt Brabants Dagblad.

23 mei '24 (11:17)

Buitenlandse bezoekers helpen Efteling aan recordwinst in 2023

De Efteling heeft vorig jaar een recordwinst van 37,8 miljoen euro geboekt. In 2022 ging het het attractiepark ook al flink voor de wind, toen maakte het 34 miljoen euro winst. Een groot contrast met de cijfers tijdens de coronapandemie: toen leed het park tientallen miljoenen verlies. Vooral buitenlandse bezoekers hebben in 2023 bijgedragen in het positieve resultaat van de Efteling. Dit meldt NU.nl. 

23 mei '24 (10:33)

Decorstukken Danse Macabre in Efteling aangekomen

De Efteling heeft een nieuwe mijlpaal bereikt met de komst van de eerste decorstukken voor de attractie Danse Macabre. Deze griezelige attractie, die eind 2024 haar deuren zal openen, heeft onlangs verschillende imposante beelden ontvangen. Deze beelden geven alvast een voorproefje van de sfeer en stijl van de nieuwe attractie, zo meldt Looopings.

21 mei '24 ( 9:57)

Formerende partijen willen btw verhogen, maar niet voor pretparken

Vorige week werd het coalitieakkoord van de vier formerende partijen gepresenteerd. Daarin stond dat de partijen van plan zijn om de btw op cultuur weer van 9 procent naar 21 procent te verhogen. Kermissen, attractieparken, circussen en dierentuinen zijn hiervan uitgesloten, meldt Looopings

17 mei '24 (11:20)

In natuur bedreigde okapi geboren in Safaripark Beekse Bergen

In Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek is een okapi geboren, meldt het dierenpark vrijdag. Het gaat om een mannetje met de naam Beni. In het wild worden okapi's met uitsterven bedreigd.

17 mei '24 (10:44)

Opnames Te Land, Ter Zee En In De Lucht in Efteling bij te wonen

Wie deze maand naar de Efteling gaat kan zomaar de opnames voor het tv-programma Te Land, Ter Zee En In De Lucht meemaken. Het bekende programma start de opnames in de week van maandag 27 mei. Er wordt vier keer een opname gemaakt. Bezoekers kunnen plaatsnemen op de tribune om dit mee te maken, meldt Looopings.