Voortbestaan Texels Zoo onzeker: gemeentebestuur tegen verlenen vergunning

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Het grootste waddeneiland heeft niet alleen zijn eigen vliegveld, maar ook zijn eigen dierentuin. Leuk voor een dagje uit, maar in de gemeenteraad vinden velen dat het park niet strookt met de Texelse kernwaarden. Texels Zoo heeft wel een dierentuinvergunning, maar nog geen omgevingsvergunning. Dat laatste wil het gemeentebestuur nu niet verlenen, waardoor de dierentuin mogelijk moet verdwijnen. Dit meldt Looopings. 

Het college van burgemeester en wethouders heeft de gemeenteraad geadviseerd om geen omgevingsvergunning te verlenen aan Texels Zoo. De voornaamste reden hiervoor is dat het park niet zou voldoen aan "Texelse kernwaarden". Hiermee wordt vooral gedoeld op het feit dat het park vooral exotische dieren heeft, en weinig binding heeft met het Texelse landschap. Daarnaast zou de plek, midden in een agrarisch gebied, niet geschikt zijn. Tot slot wil men geen verkeerd signaal afgeven door illegale dagrecreatie te legaliseren. 

Texels Zoo

Texel Zoo is voortgekomen uit Tuincentrum Eureka, geopend in 1994. Naar verloop van tijd groeide het aanbod dieren in het centrum. Zo kreeg het onder andere vogels, vlinders en roofvogels. Uiteindelijk werd het tuincentrum steeds minder belangrijk en kreeg de dierenafdeling de overhand. In 2016 namen roofvogeltrainer Martijn Padberg en dierverzorger Marielle Blauw het bedrijf over.

Het dierenpark is vandaag de dag aangesloten bij vereniging Dier en Park, de brancheorganisatie voor regionale dierentuinen. Eigenaar Padberg reageert verbaasd en ontsteld op het nieuws. In april buigt de gemeenteraad zich over het geschil. Daarna moet een definitieve knoop doorgehakt worden.

Door: Nationale Recreatiegids