Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Voortbestaan Texels Zoo onzeker: gemeentebestuur tegen verlenen vergunning

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Voortbestaan Texel Zoo onzeker: gemeentebestuur stemt tegen verlenen vergunning
Het grootste waddeneiland heeft niet alleen zijn eigen vliegveld, maar ook zijn eigen dierentuin. Leuk voor een dagje uit, maar in de gemeenteraad vinden velen dat het park niet strookt met de Texelse kernwaarden. Texels Zoo heeft wel een dierentuinvergunning, maar nog geen omgevingsvergunning. Dat laatste wil het gemeentebestuur nu niet verlenen, waardoor de dierentuin mogelijk moet verdwijnen. Dit meldt Looopings. 

Het college van burgemeester en wethouders heeft de gemeenteraad geadviseerd om geen omgevingsvergunning te verlenen aan Texels Zoo. De voornaamste reden hiervoor is dat het park niet zou voldoen aan "Texelse kernwaarden". Hiermee wordt vooral gedoeld op het feit dat het park vooral exotische dieren heeft, en weinig binding heeft met het Texelse landschap. Daarnaast zou de plek, midden in een agrarisch gebied, niet geschikt zijn. Tot slot wil men geen verkeerd signaal afgeven door illegale dagrecreatie te legaliseren. 

Texels Zoo

Texel Zoo is voortgekomen uit Tuincentrum Eureka, geopend in 1994. Naar verloop van tijd groeide het aanbod dieren in het centrum. Zo kreeg het onder andere vogels, vlinders en roofvogels. Uiteindelijk werd het tuincentrum steeds minder belangrijk en kreeg de dierenafdeling de overhand. In 2016 namen roofvogeltrainer Martijn Padberg en dierverzorger Marielle Blauw het bedrijf over.

Het dierenpark is vandaag de dag aangesloten bij vereniging Dier en Park, de brancheorganisatie voor regionale dierentuinen. Eigenaar Padberg reageert verbaasd en ontsteld op het nieuws. In april buigt de gemeenteraad zich over het geschil. Daarna moet een definitieve knoop doorgehakt worden.

Door: Nationale Recreatiegids

30 mei '24 (11:17)

Inheemse natuur gepromoot door Burgers' Zoo

Burgers' Zoo in Arnhem zet zich in om de inheemse natuur onder de aandacht te brengen. Dit initiatief is bedoeld om bezoekers bewuster te maken van de biodiversiteit en schoonheid van de Nederlandse natuur, en hoe belangrijk het is om deze te beschermen, dit meldt de Arnhemse Koerier.

29 mei '24 (14:42)

Efteling biedt kijkje achter de schermen bij onderhoud Piraña

Over een maandje is de wildwaterbaan in de Efteling, de Piraña, weer klaar voor gebruik. Momenteel is het pretpark bezig met een grote onderhoudsbeurt. Ontwerper Karel Willemen vertelt in een fimpje dat de Efteling op Instagram deel wat er de afgelopen tijd allemaal is gebeurd. Ook geven ze een preview van de nieuwe wildwaterbaan over de Inca-rivier, meldt Looopings.

29 mei '24 ( 9:50)

‘Efteling gaat stoppen met paardenshows Raveleijn’

De bekende dierenshow in theater Raveleijn in de Efteling wordt waarschijnlijk aangepast. Dat meldt Looopings. Het park zou volgens de pretparkwebsite al aan een vervangende show werken, zonder dieren. De Efteling heeft het zelf nog niet officieel bevestigd, maar volgens Looopings hebben ingewijden het aan de site gemeld. 

28 mei '24 (10:39)

Bijzondere aanwinst voor Wildlands Emmen

Sinds maandag heeft de dierentuin in Emmen een nieuwe diersoort in het park rondlopen. Een kantjil, één van de kleinste hoefdieren ter wereld, heeft zijn intrek genomen in de overdekte jungle in de dierentuin. Normaal gesproken loopt dit diertje rond op het Indonesische Java, meldt Wildlands Emmen.

28 mei '24 (10:12)

Cirque du Soleil dit najaar in Rotterdam Ahoy

In november keert Cirque du Soleil terug naar Nederland. Tijdens de Europese tour komt het circus voor het eerst met hun zaalproductie Corteo naar het Rotterdamse Ahoy. De productie van Daniele Finzi Pasca debuteerde in 2005 en trok sindsdien meer dan 10 miljoen bezoekers in 22 verschillende landen. Van 15 november tot en met 17 november zijn er zes shows van Corteo te zien in Rotterdam Ahoy, meldt events.nl. 

27 mei '24 (14:48)

Kunstdoolhof Doloris in Utrecht geopend

Afgelopen vrijdag werd het nieuwe kunstdoolhof Doloris Anoma Maze in Utrecht geopend. Het sluip-door-kruip-door doolhof stippelt een route uit langs 70 kamers, die zijn ingericht door lokale kunstenaars. Dat meldt DUIC.

27 mei '24 (12:34)

Na repetities gaan de opnames van Te Land, Ter Zee En In De Lucht van start

Efteling-bezoekers die zondag 26 mei in het park waren konden de repetities voor de opnames van Te Land, Ter Zee En In De Lucht al meemaken. Maandag 27 mei is de eerste dag van de echte opnames van het amusementsprogramma. Dit jaar maakt de show, met het laatste seizoen daterend uit 2011, na dertien jaar weer een terugkeer op televisie, meldt Looopings.

24 mei '24 (14:52)

Eigenaar Eftelstats laat statistieken door AI analyseren

Als je wel eens in de Efteling bent geweest dan herken je het vast wel: de lange wachtrijen. Maar je kunt je er wel op voorbereiden. Tenminste, Jan van Kampen kan dat. Hij is de beheerder van de website Eftelstats. Daar zijn de wachttijden en storingen van attracties in het Kaatsheuvelse pretpark te zien. Die heeft hij door laten meten, om zo tot een lijst te komen met attracties waar je het langst moet wachten. Dat meldt Omroep Brabant.

24 mei '24 (13:19)

Brancheorganisatie attractieparken staat niet achter plannen btw-verhoging

De Nederlandse branchevereniging voor dagattracties, de Club van Elf, reageert op de plannen voor recreatie in het hoofdlijnenakkoord van de vier formerende partijen. Daarin worden een aantal maatregelen aangekondigd voor de recreatiesector, zoals het verhogen van de btw voor onder andere musea en overnachtingen. De organisatie staat niet echter de maatregel, meldt Looopings.

24 mei '24 (10:14)

Waarom is de Efteling wel dagrecreatie maar een museumbezoek niet?

Net nadat de coronacrisis achter de rug is en veel musea weer meer bezoekers ontvangen, komen de formerende partijen met een programma waarin zij de belasting voor een groot deel van de cultuur- en recreatiesector willen verhogen. Daarbij wordt echter een uitzondering gemaakt voor attractieparken en ‘dagrecreatie’, meldt Brabants Dagblad.