Plannen voor zero emissiezones in steden kunnen funest zijn voor circus en kermis

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Veel kermissen en cirussen maken zich zorgen over de zogenaamde 'zero emissie'-plannen die veel steden in Nederland hebben. Volgens deze plannen mogen voertuigen of apparaten maar een beperkte uitstoot hebben. Om daaraan te kunnen voldoen moeten er investeringen worden gedaan, maar lang niet iedereen heeft daar de fondsen voor. De branchevereningen stuurden daarom een brandbrief om aandacht te vragen voor dit probleem. Dit meldt Pretwerk. 

De brancheverenigingen van de ambulante handel (markt), circussen, kermissen en de rijdende scholen stuurden hun brief naar alle Nederlandse gemeenten. Hierin waarschuwen ze voor de kaalslag die plaats zal kunnen vinden mochten zij niet meer toegelaten worden in de binnensteden. In de brief worden enkele argumenten aangevoerd om ze toch binnen te laten. 

Zo stellen ze dat ze geen transportbedrijven zijn, waar de zero emissiezones vooral op zijn gericht, maar dat zij slechts hun eigen mobiele onderneming vervoeren. De gereden kilometers en daarmee de uitstoot zouden daarmee klein zijn. Mede omdat het vervoer ook niet hun core business is, zijn er daarom weinig fondsen beschikbaar voor het investeren in groener transport. Ten slotte voeren ze aan dat er nog weinig mogelijkheden zijn voor groene alternatieven voor hun vervoersmiddelen, omdat het vaak gaat om specifiek materieel dat moet worden vervoerd. 

Tot nu toe is er nog geen reactie gekomen op de brief. De hele brief is te lezen via deze link

Door: Nationale Recreatiegids