Efteling-directeur noemt grote aantal onderhoudsprojecten in park vervelend maar noodzakelijk

De Efteling is na twee coronajaren flink op de schop gegaan. Grote delen van het pretpark worden getekend door omheiningen en afgezette delen waar flink gewerkt wordt. Hoewel het mooiere en nieuwere delen zal opleveren, is het voor veel bezoekers ook een doorn in het oog. In een interview met het Brabants Dagblad verdedigd Efteling-directeur Fons Jurgens de aanpak. Dit meldt Looopings. 

Op dit moment staan veel delen van de Efteling in de stijgers. Op dit moment wordt er gewerkt aan De Vliegende Hollander, De Oude Tufferbaan in Ruigrijk, restaurant Kashba en souvenirwinkel Jokies Wereld in Reizenrijk en pannenkoekenrestaurant Polles Keuken in Fantasierijk. Verder is men bezig om de De Speelweide, waar de afgelopen maanden de Warme Winter Weide te vinden was, klaar te maken voor het zomerseizoen. In Marerijk vinden werkzaamheden plaats bij de Kleine Zweefmolen en het poppentheater op het Anton Pieckplein, het Carrouselpaleis, toiletgebouw 't Gemack en het Herautenplein in het Sprookjesbos.

Maar dat is nog niet alles. Ook op het plein bij Fata Morgana wordt gewerkt bij de toiletten en horecapunt Oase. Bovendien realiseert de Efteling twee volledig nieuwe projecten: achter enorme groene schuttingen verrijzen het Efteling Grand Hotel en griezelattractie Danse Macabre. Komende week blijft Max & Moritz dicht. En over een tijdje komt het Kabouterdorp in het Sprookjesbos aan de beurt.

Noodzakelijk kwaad

Volgens Fons Jurgens is frustratie om deze grote hoeveelheid projecten begrijpelijk, maar is het onderhoud erg hard nodig. Tijdens de pandemie zijn veel projecten uitgesteld omdat hier weinig fondsen voor waren. Daarom worden deze nu uitgevoerd. En nog langer wachten is ook geen optie, want het onderhoud is volgens Jurgens hard nodig. Een park als deze moet zich volgens hem blijven ontwikkelen, want 'stilstand is achteruitgang'. 

Een deel van de schuttingen zal in ieder geval tot in 2024 blijven staan, als het hotel en Danse Macabre opengaan. Daarna wil de Efteling gaan uitbreiden buiten de parkgrenzen. Maar ook in de jaren die volgen, zullen we van tijd tot tijd nog wel bouwhekken aantreffen

Door: Nationale Recreatiegids