Zeeleeuwenshow keert terug in Dolfinarium, met meer aandacht voor educatie

Door Redactie Nationale recreatiegids
5 min
Het Dolfinarium in Harderwijk brengt de show met Californische zeeleeuwen toch weer terug naar het park. Voor de pandemie was deze er ook, maar heeft vanwege bekende redenen twee jaar stilgelegen. Nu kondigd het park aan de show terug te brengen, al zullen er wel de nodige veranderingen plaatsvinden. Dit meldt Looopings. 

Voor de pandemie heette de zeeleeuwenshow: Avontureneiland en het Magische Amulet. De dieren deden mee in deze show vol humoristisch bedoelde sketches met geluidseffecten en circusachtige kunstjes. Bij veel natuurorganisaties klinkt al langere tijd kritiek op dergelijke shows, en het Dolfinarium had in 2020 voor de pandemie al besloten tot een nieuwe opzet, maar deze was maar enkele weken te zien voor de gedwongen sluiting van de eerste lockdown. 

Educatie

De show komt nu dus terug en zal nog altijd zeeleeuwen die trucjes doen bevatten, maar de invalshoek is nu anders geworden. De focus ligt nu op educatie. De show zal het 'Zeeleeuwen College' gaan heten. De trucjes die door de dieren worden gedaan, zijn om feitjes en weetjes over de zeeleeuw te illustreren. Daarnaast vertelt een verzorger veel weetjes over ze, en worden er ook educatieve filmpjes vertoont tijdens de show. 

De dolfijnenshow in het park onderging al in 2019 een vergelijkbare verandering. Hier worden toeschouwers - tussen de bekende kunstjes door - gewezen op het belang van natuurbescherming en soortbehoud, met behulp van animatiefilmpjes. Verder leren ze iets over het gedrag van dolfijnen in het wild. Ook bij de walrussen hebben grappen en grollen een tijdje geleden plaatsgemaakt voor meer educatie.

Nieuw verblijf

Van het verblijf van de Californische zeeleeuwen is bekend dat het niet voldoet aan de Europese dierentuinregels. Met de overheid heeft het park afgesproken dat er vóór juli 2024 aanpassingen worden doorgevoerd, zodat sprake is van een natuurlijke leefomgeving met meer verrijking. Om dit te realiseren wordt er gewerkt aan een kunstmatig kelpwoud op de bodem van het zeeleeuwenbassin. Daarnaast denkt het park aan het creëren van een rotspartij, het installeren van een regeneffect en het weghalen van een deel van het theaterdak, zodat de dieren meer daglicht krijgen.

Door: Nationale Recreatiegids