Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Zeeleeuwenshow keert terug in Dolfinarium, met meer aandacht voor educatie

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Zeeleeuwenshow keert terug in Dolfinarium, met meer aandacht voor educatie
Het Dolfinarium in Harderwijk brengt de show met Californische zeeleeuwen toch weer terug naar het park. Voor de pandemie was deze er ook, maar heeft vanwege bekende redenen twee jaar stilgelegen. Nu kondigd het park aan de show terug te brengen, al zullen er wel de nodige veranderingen plaatsvinden. Dit meldt Looopings. 

Voor de pandemie heette de zeeleeuwenshow: Avontureneiland en het Magische Amulet. De dieren deden mee in deze show vol humoristisch bedoelde sketches met geluidseffecten en circusachtige kunstjes. Bij veel natuurorganisaties klinkt al langere tijd kritiek op dergelijke shows, en het Dolfinarium had in 2020 voor de pandemie al besloten tot een nieuwe opzet, maar deze was maar enkele weken te zien voor de gedwongen sluiting van de eerste lockdown. 

Educatie

De show komt nu dus terug en zal nog altijd zeeleeuwen die trucjes doen bevatten, maar de invalshoek is nu anders geworden. De focus ligt nu op educatie. De show zal het 'Zeeleeuwen College' gaan heten. De trucjes die door de dieren worden gedaan, zijn om feitjes en weetjes over de zeeleeuw te illustreren. Daarnaast vertelt een verzorger veel weetjes over ze, en worden er ook educatieve filmpjes vertoont tijdens de show. 

De dolfijnenshow in het park onderging al in 2019 een vergelijkbare verandering. Hier worden toeschouwers - tussen de bekende kunstjes door - gewezen op het belang van natuurbescherming en soortbehoud, met behulp van animatiefilmpjes. Verder leren ze iets over het gedrag van dolfijnen in het wild. Ook bij de walrussen hebben grappen en grollen een tijdje geleden plaatsgemaakt voor meer educatie.

Nieuw verblijf

Van het verblijf van de Californische zeeleeuwen is bekend dat het niet voldoet aan de Europese dierentuinregels. Met de overheid heeft het park afgesproken dat er vóór juli 2024 aanpassingen worden doorgevoerd, zodat sprake is van een natuurlijke leefomgeving met meer verrijking. Om dit te realiseren wordt er gewerkt aan een kunstmatig kelpwoud op de bodem van het zeeleeuwenbassin. Daarnaast denkt het park aan het creëren van een rotspartij, het installeren van een regeneffect en het weghalen van een deel van het theaterdak, zodat de dieren meer daglicht krijgen.

Door: Nationale Recreatiegids

29 november '23 (10:04)

Grafzerk Kate Bush krijgt geen plekje in nieuwe spookbos Efteling

De grafzerk van zangeres Kate Bush keert niet terug in Danse Macabre, het nieuwe 'spookbos' van pretpark De Efteling. Dat heeft een woordvoerder woensdag gemeld. Het nieuwe 'griezelgebied' opent de deuren in het najaar van 2024 op de plek waar het oude Spookslot stond. De grafzerk van Kate Bush maakte deel uit van die oude attractie.

28 november '23 (13:00)

Dj-duo Showtek geeft Efteling-componist credit, pretpark tevreden

Dj-duo Showtek gaat overleden Efteling-componist Ruud Bos een vermelding geven als mede-componist van het nummer Shine. Dat laat De Efteling dinsdag weten, nadat er contact is geweest met het management van Showtek. Een muzieklijn in het nieuwe lied van Showtek vertoonde grote overeenkomsten met de muziek van de Efteling-attractie Villa Volta.

28 november '23 ( 9:45)

Dj-duo Showtek beschuldigd van plagiaat om gebruik Eftelingmuziek

Het muziekduo Sjoerd en Wouter Janssen, ook bekend als dj-duo Showtek, kunnen contact met de Efteling verwachten. In het nieuwe nummer van het duo, Shine, komt namelijk een deuntje voor die Eftelingliefhebbers zullen herkennen. Daar zit namelijk een melodie in die erg doet denken aan het themanummer van Villa Volta. Daar hebben de dj’s geen toestemming voor gevraagd, meldt Omroep Brabant.

27 november '23 (11:54)

Inbraak in Sprookjeswonderland: koper van attractie verdwenen

Het winterseizoen van attractiepark Sprookjeswonderland in Enkhuizen wordt iets later pas opgestart. Daar is op de nacht van donderdag op vrijdag ingebroken. De dieven hebben de koperen verbindingen met de rails waar de oldtimers op rijden gestolen. De directie vermoedt dat er koperdieven schuldig zijn. Dat meldt NH Nieuws.

27 november '23 ( 9:34)

Vogelgriep op kinderboerderij in Alphen aan den Rijn

Op een kinderboerderij in het Zuid-Hollandse Alphen aan den Rijn is vrijdag de vogelgriep vastgesteld. De pauwen, kippen, eenden, ganzen en kalkoenen op de locatie aan de Burgemeester Bruins Slotsingel zijn daarom geruimd. De kinderboerderij meldt dat ze zaterdag om onder meer het "verwerken van deze gebeurtenis" dicht is.

24 november '23 (11:23)

ZooParc Overloon trekt meer Duitse bezoekers door samenwerking Tiergarten Kleve

Dit jaar zijn er aanzienlijk meer Duitse toeristen naar ZooParc Overloon gekomen. Dat is mede te wijten aan de samenwerking tussen het dierenpark en het Duitse Tiergarten Kleve (Dierentuin Kleef. Het aantal Duitse bezoekers steeg dit jaar van 20 naar 25 procent van het totaalaantal gasten, meldt ZooParc Overloon.

24 november '23 (11:08)

Hans Klok noemt Efteling-personeel ‘een sekte’

In 2002 trad Hans Klok een seizoen lang op in de Efteling. Daar heeft hij naar eigen zeggen geen geweldige herinneringen aan overgehouden. Vooral aan de medewerkers. Dat zijn volgens hem fanatieke types en noemt ze ‘een sekte’. Dat meldt Media Courant.

22 november '23 (15:22)

DierenPark Amersfoort verwelkomt nieuwe dieren: ‘Bij deze soort zijn vrouwtjes de baas’

DierenPark Amersfoort verwelkomt vijf nieuwe dieren in het park. Daar zijn vijf rode-vari’s aangekomen. Met de komst van de diertjes is er een nieuwe soort in de dierentuin te zien. Dierverzorger Richard van Sluis zegt dat het goed gaat met de dieren, meldt DierenPark Amersfoort.

21 november '23 (10:44)

Dierentuin Wildlands in Emmen leed verlies in 2022

Wildlands in Emmen heeft in 2022 een klein verlies geleden van zo’n 670.000 euro. Dat komt naar voren in de jaarrekening van het dierenpark. Het is een dompertje voor Wildlands. Het lukte ze in 2021 namelijk voor het eerst in vier jaar om winst te maken. Dat meldt RTV Drenthe.

21 november '23 ( 8:46)

Dwayne 'The Rock' Johnson krijgt drie extra wassen beelden, waaronder in Amsterdam

Madame Tussauds komt wereldwijd met nog eens drie wassen beelden van Dwayne 'The Rock' Johnson, waaronder in Amsterdam. Dat schrijft de 51-jarige Amerikaanse acteur op X. Daarmee zijn er nu wereldwijd in totaal negen beelden van de acteur te zien in Madame Tussauds-musea.