Indoorspeeltuin Tilburg sluit binnenkort door te hoge energiekosten

Het Circus City in Tilburg gaat na negen jaar zijn deuren sluiten. De medewerkers, onder wie veel met een afstand tot de arbeidsmarkt, zullen hun baan verliezen. De reden voor het sluiten zijn de gestegen elektriciteitskosten. “Die zijn verdubbeld”, zegt manager Mijke Smits-Birker. “Rendabel open blijven is niet meer te doen”. Het bedrijf wil een sociale werkgever zijn, met hogere lonen dan zij wettelijk verplicht zijn te geven. Dit meldt Omroep Brabant.

Het kost veel gas om de hal op het bedrijventerrein te verwarmen. Daarnaast verbruiken de speeltoestellen in het enorme speelparadijs grote hoeveelheden stroom. Een blower van het speelkussen staat constant aan. “En ook in de keuken wordt veel energie verbruikt.”

Tarieven verhogen kan niet zomaar

“We hebben de tarieven van de kaartjes al een paar keer verhoogd, zowel met corona als pasgeleden. Maar er is een limiet aan wat mensen willen betalen”, aldus Smits-Birker over de sluiting. Ze wil niet zeggen hoe hoog de elektriciteitskosten precies zijn.

Sluiting na winterseizoen

Voor het winterseizoen wil het bedrijf nog wel open blijven. “Dit is de periode dat we ons geld verdienen. En zo kunnen we het personeel beter voorbereiden op de sluiting”. De sluiting van de indoorspeeltuin staat een week na carnaval gepland, op 26 februari volgend jaar. De mensen die een rittenkaart hebben gekocht kunnen hun geld hiervoor terugvragen. Daarnaast is het pand te koop gezet, voor ruim 2 miljoen euro. Het bedrijf stelt op de site: “Helaas hebben we door het huidige economische klimaat moeten besluiten dat er geen andere optie is dan te stoppen met onze onderneming.”

Diverse andere speeltuinen

Het is niet de enige binnenspeeltuin in Tilburg. “De meeste daarvan zijn van grote ketens. Die kunnen energie, eten en speeltoestellen goedkoper inkopen. Ook betalen ze vaak een minimumloon en werken ze met minder personeel”, zegt Smits-Birker. “Wij zijn een sociale werkgever, we werken samen met ROC De Rooi Pannen. Ook is er een samenwerking met de gemeente zodat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hier kunnen werken. Op personeel of loonkosten willen we niet bezuinigen.”

Smits-Birker benadrukt dat het bedrijf niet failliet is. “We kunnen de rekeningen nog betalen. We hebben zelf besloten om te stoppen met ondernemen omdat wij zien dat dit niet meer rendabel is in de nabije toekomst. In ieder geval niet op de ‘sociale’ manier zoals wij willen ondernemen.”

Door: Nationale Recreatiegids