Tweede Kamer spreekt zich uit tegen verplaatsing Dolfinariumdieren naar China

Afgelopen week stemde bijna de hele Tweede Kamer voor een motie van de Partij voor de Dieren over de verplaatsing van meerdere dieren van het Dolfinarium in Harderwijk naar een dierentuin in China. De partijen maken zich zorgen over de diervriendelijkheid van het nieuwe onderkomen. Dit meldt Looopings. 

De politiek geeft hiermee een sterk signaal af. De motie over het "uitspreken dat het onwenselijk is dat het Dolfinarium zeezoogdieren aan een Chinees pretpark verkoopt" werd door vrijwel alle partijen gesteund, op de fracties van de SGP en Forum voor Democratie na. Zij stemden tegen de motie. Dit is relatief uitzonderlijk, omdat in het verleden de PvdD meestal alleen stond in dergelijke initiatieven. 

Circusacts

De motie werd ingediend omdat men bang is dat de diervriendelijkheid in de Chinese dierentuin aanzienlijk minder goed zal zijn, en dat de dieren ook mee zullen moeten doen aan circusachtige presentaties, die in Nederland nu verboden zijn. Het gaat om acht tuimelaardolfijnen, twee walrussen en twee Californische zeeleeuwen. Zij moeten het Dolfinarium verlaten om meer ruimte te creeëren voor de andere dieren, om zo te voldoen aan de nieuwe Europese regels omtrent dierentuinen. 

Invloed

Het is echter nog maar de vraag of de verplaatsing met deze motie van de baan is. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) buigt zich op dit moment nog over de benodigde exportvergunning. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wacht dit oordeel af alvorens het een beslissing neemt. De Tweede Kamer heeft daar in principe weinig meer over te zeggen. De PvdD geeft aan dat het dan ook vooral gaat om een duidelijk signaal af te geven. 

Door: Nationale Recreatiegids