Kunstenbond zet rechtszaak tegen de Staat om compensatie door

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
De Kunstenbond zet de eerder aangekondigde rechtszaak tegen de Staat door. De vakbond voor mensen die werkzaam zijn in creatieve beroepen stapt naar de rechter om van het kabinet compensatie te eisen voor de door de coronamaatregelen misgelopen inkomsten van zelfstandigen in de cultuursector.

De bond laat woensdag weten dat het besluit is genomen na de ontvangst van een brief waarin de ministeries van OCW, VWS en SZW de door de bond gestelde aansprakelijkheid voor de misgelopen inkomsten afwijst. "Deze afwijzing betekent dat de Kunstenbond naar de rechter stapt en de Staat gaat dagvaarden", stelt de bond.

Begin juli maakte de Kunstenbond onder de noemer de Kunst Klaagt Aan bekend de Staat verantwoordelijk te stellen voor gemiste inkomsten. De geadresseerde ministeries vroegen vervolgens in een eerste reactie een aantal weken de tijd om tot een reactie te komen. De vakbond gaf daar "gezien de vakantieperiode en de lijvigheid van de sommatie" gehoor aan. Inmiddels is de eis dus afgewezen.

Teleurstelling

De Kunstenbond is teleurgesteld. "De landsadvocaat wijst aansprakelijkheid af zonder al te veel in te gaan op de feiten, de specifieke en uitvoerig onderbouwde argumenten van de Kunstenbond en de vorderingen van onze leden", stelt de vakbond. Ook de mondelinge toelichting op de afwijzing vanuit de ministeries veranderde niets aan de teleurstelling.

De Kunstenbond meldde eerder te verwachten dat het aantal gedupeerde werkenden in de tienduizenden loopt en dat de geschatte coronaschade van de groep kan oplopen tot 1,6 miljard euro. Werkenden uit de culturele en creatieve sector die zich herkennen in de aanklacht, kunnen hun schade delen op de website De Kunst Klaagt Aan. Inmiddels hebben meer dan vijfhonderd creatieve zzp'ers hun misgelopen inkomen ingevuld, dat samen op meer dan 22 miljoen euro uitkomt.