Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Kunstenbond zet rechtszaak tegen de Staat om compensatie door

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Kunstenbond zet rechtszaak tegen de Staat om compensatie door
De Kunstenbond zet de eerder aangekondigde rechtszaak tegen de Staat door. De vakbond voor mensen die werkzaam zijn in creatieve beroepen stapt naar de rechter om van het kabinet compensatie te eisen voor de door de coronamaatregelen misgelopen inkomsten van zelfstandigen in de cultuursector.

De bond laat woensdag weten dat het besluit is genomen na de ontvangst van een brief waarin de ministeries van OCW, VWS en SZW de door de bond gestelde aansprakelijkheid voor de misgelopen inkomsten afwijst. "Deze afwijzing betekent dat de Kunstenbond naar de rechter stapt en de Staat gaat dagvaarden", stelt de bond.

Begin juli maakte de Kunstenbond onder de noemer de Kunst Klaagt Aan bekend de Staat verantwoordelijk te stellen voor gemiste inkomsten. De geadresseerde ministeries vroegen vervolgens in een eerste reactie een aantal weken de tijd om tot een reactie te komen. De vakbond gaf daar "gezien de vakantieperiode en de lijvigheid van de sommatie" gehoor aan. Inmiddels is de eis dus afgewezen.

Teleurstelling

De Kunstenbond is teleurgesteld. "De landsadvocaat wijst aansprakelijkheid af zonder al te veel in te gaan op de feiten, de specifieke en uitvoerig onderbouwde argumenten van de Kunstenbond en de vorderingen van onze leden", stelt de vakbond. Ook de mondelinge toelichting op de afwijzing vanuit de ministeries veranderde niets aan de teleurstelling.

De Kunstenbond meldde eerder te verwachten dat het aantal gedupeerde werkenden in de tienduizenden loopt en dat de geschatte coronaschade van de groep kan oplopen tot 1,6 miljard euro. Werkenden uit de culturele en creatieve sector die zich herkennen in de aanklacht, kunnen hun schade delen op de website De Kunst Klaagt Aan. Inmiddels hebben meer dan vijfhonderd creatieve zzp'ers hun misgelopen inkomen ingevuld, dat samen op meer dan 22 miljoen euro uitkomt.

24 mei '24 (14:52)

Eigenaar Eftelstats laat statistieken door AI analyseren

Als je wel eens in de Efteling bent geweest dan herken je het vast wel: de lange wachtrijen. Maar je kunt je er wel op voorbereiden. Tenminste, Jan van Kampen kan dat. Hij is de beheerder van de website Eftelstats. Daar zijn de wachttijden en storingen van attracties in het Kaatsheuvelse pretpark te zien. Die heeft hij door laten meten, om zo tot een lijst te komen met attracties waar je het langst moet wachten. Dat meldt Omroep Brabant.

24 mei '24 (13:19)

Brancheorganisatie attractieparken staat niet achter plannen btw-verhoging

De Nederlandse branchevereniging voor dagattracties, de Club van Elf, reageert op de plannen voor recreatie in het hoofdlijnenakkoord van de vier formerende partijen. Daarin worden een aantal maatregelen aangekondigd voor de recreatiesector, zoals het verhogen van de btw voor onder andere musea en overnachtingen. De organisatie staat niet echter de maatregel, meldt Looopings.

24 mei '24 (10:14)

Waarom is de Efteling wel dagrecreatie maar een museumbezoek niet?

Net nadat de coronacrisis achter de rug is en veel musea weer meer bezoekers ontvangen, komen de formerende partijen met een programma waarin zij de belasting voor een groot deel van de cultuur- en recreatiesector willen verhogen. Daarbij wordt echter een uitzondering gemaakt voor attractieparken en ‘dagrecreatie’, meldt Brabants Dagblad.

23 mei '24 (11:17)

Buitenlandse bezoekers helpen Efteling aan recordwinst in 2023

De Efteling heeft vorig jaar een recordwinst van 37,8 miljoen euro geboekt. In 2022 ging het het attractiepark ook al flink voor de wind, toen maakte het 34 miljoen euro winst. Een groot contrast met de cijfers tijdens de coronapandemie: toen leed het park tientallen miljoenen verlies. Vooral buitenlandse bezoekers hebben in 2023 bijgedragen in het positieve resultaat van de Efteling. Dit meldt NU.nl. 

23 mei '24 (10:33)

Decorstukken Danse Macabre in Efteling aangekomen

De Efteling heeft een nieuwe mijlpaal bereikt met de komst van de eerste decorstukken voor de attractie Danse Macabre. Deze griezelige attractie, die eind 2024 haar deuren zal openen, heeft onlangs verschillende imposante beelden ontvangen. Deze beelden geven alvast een voorproefje van de sfeer en stijl van de nieuwe attractie, zo meldt Looopings.

21 mei '24 ( 9:57)

Formerende partijen willen btw verhogen, maar niet voor pretparken

Vorige week werd het coalitieakkoord van de vier formerende partijen gepresenteerd. Daarin stond dat de partijen van plan zijn om de btw op cultuur weer van 9 procent naar 21 procent te verhogen. Kermissen, attractieparken, circussen en dierentuinen zijn hiervan uitgesloten, meldt Looopings

17 mei '24 (11:20)

In natuur bedreigde okapi geboren in Safaripark Beekse Bergen

In Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek is een okapi geboren, meldt het dierenpark vrijdag. Het gaat om een mannetje met de naam Beni. In het wild worden okapi's met uitsterven bedreigd.

17 mei '24 (10:44)

Opnames Te Land, Ter Zee En In De Lucht in Efteling bij te wonen

Wie deze maand naar de Efteling gaat kan zomaar de opnames voor het tv-programma Te Land, Ter Zee En In De Lucht meemaken. Het bekende programma start de opnames in de week van maandag 27 mei. Er wordt vier keer een opname gemaakt. Bezoekers kunnen plaatsnemen op de tribune om dit mee te maken, meldt Looopings.

16 mei '24 ( 9:01)

Efteling opnieuw uitgeroepen tot het klantvriendelijkste bedrijf van Nederland

Uit het recente onderzoek van MarketResponse blijkt dat de Efteling opnieuw is uitgeroepen tot het klantvriendelijkste bedrijf van Nederland. Deze eer wordt toegekend op basis van een uitgebreide studie naar de klantvriendelijkheid van diverse bedrijven in Nederland.

16 mei '24 ( 8:53)

Nieuw boek van Paul van Loon gebaseerd op Efteling-attractie "Danse Macabre"

Kinderboekenschrijver Paul van Loon heeft aangekondigd dat hij een nieuw boek zal schrijven dat gebaseerd is op de recent geopende Efteling-attractie "Danse Macabre". Dit meldt Looopings.