Kamminga en Steenbergen als tweede naar halve finale EK zwemmen

Zwemmer Arno Kamminga heeft zich zonder problemen geplaatst voor de halve finales van de EK op de 100 meter schoolslag. De 26-jarige Nederlander kwam in Rome met 59,32 tot de tweede tijd, achter de Italiaanse wereldkampioen Nicolò Martinenghi. Kamminga werd in juni tweede op de WK in Boedapest en pakte ook zilver op de Olympische Spelen vorig jaar. Olympisch kampioen Adam Peaty doet niet mee in Italië.

Marrit Steenbergen heeft zich op de 100 meter vrije slag voor vrouwen ook als tweede geplaatst voor de halve finales. Ze zwom op de openingsdag van de EK langebaan in 54,22 naar de snelste tijd in haar serie. Alleen Charlotte Bonnet uit Frankrijk was met 53,92 sneller. Tessa Giele was net niet snel genoeg voor een plek bij de laatste zestien. Lotte Hosper werd op de 200 meter rugslag uitgeschakeld in de voorrondes.

Zwemmer Nyls Korstanje was op de 50 meter vlinderslag ruim de snelste van iedereen. Hij was met 22,90 3 tienden van een seconden sneller dan de Fransman Maxime Grousset. Dat was een verbetering van zijn eigen Nederlands record van vorig jaar met iets meer dan een tiende. Thomas Verhoeven noteerde de achttiende tijd, terwijl de eerste zestien zich plaatsten voor de halve finales. Kenzo Simons en Sean Niewold kwamen niet in de buurt van een plek in de volgende ronde.

Halve finales

Donderdagavond zijn de halve finales op al deze afstanden.

Op de 400 meter wisselslag heeft Thomas Jansen al de finale gehaald door met 4.18,43 de zesde tijd te zwemmen. De Hongaar David Verraszto was de snelste in 4.15,52.

Zwemsters Hosper, Silke Holkenborg, Janna van Kooten en Imani de Jong kwamen met de estafetteploeg op de 4x200 meter vrij tot de tweede tijd met 8.01,15. Dat was een tiende van een seconde langzamer dan Hongarije. Ook van dit onderdeel is donderdagavond de finale.