Zeldzame gieren uit in Burgers’ Zoo uitgezet in Frankrijk en Bulgarije

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
De monniksgier kwam in de vorige eeuw steeds minder vaak voor in de natuur. Boeren zagen de vogels als bedreigend voor hun vee en namen vaak preventieve maatregelen. Dankzij de inspanningen van dierentuinen zoals Burgers’ Zoo is de populatie weer aangesteld. Dit meldt Koninklijke Burgers’ Zoo. 

Aaseters 

Voor een lange tijd werd gedacht dat het vee van boeren in Frankrijk de prooi was van de monniksgier. Het was dan ook gebruikelijk om ze af te schieten of om gif neer te leggen. De vogelpopulatie kromp en de monniksgier stond bijna op uitsterven. Nieuw onderzoek toonde echter aan dat de vogels aaseters zijn. Het bleek zelfs zo dat ze de boeren konden helpen met het opruimen van ziekmakende kadavers. Sinds deze doorbraak wordt er anders omgegaan met de vogels.

Herintroductieproject

De Arnhemse dierentuin startte de afgelopen 15 jaar meerdere projecten om de gierenpopulatie aan te sterken. De dieren komen voor in een uitgestrekt gebied, van Zuid-Europa tot aan Azië. In 2013 werkte de dierentuin samen met biologen uit Bulgarije voor een herintroductieproject. Recentelijk hebben ook Franse biologen jonge monniksgieren opgehaald om daar te worden uitgezet in de natuur. Om zicht te houden op hun verspreiding zijn de vogels voorzien van een transmitter.

Door: Nationale Recreatiegids 

Beeld: Burgers' Zoo Arnhem