Floriade smeekt weer bij de gemeente voor geld, bedrag wordt 75 miljoen

De Wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022 loopt voor een tweede keer tegen torenhoge kosten aan. Daarom moet de organisatie weer een beroep doen op publiek geld van de gemeente Almere. In totaal heeft Floriade al 75 miljoen euro aan belastinggeld moeten aanvragen. Dit meldt de NOS.  

Verlies

Eerder gaf de gemeente al 34 miljoen aan de verlieslatende expositie. Daar komt nu nog eens 41,5 miljoen euro bij zonder dat het nieuwe opbrengsten oplevert. In de begroting werd een kapitaalkrachtig bezoekersaantal van twee miljoen verwacht. Sinds de opening van 14 april telde Floriade maar 232.500 bezoekers.

Oorzaken 

Analisten wijzen naar veranderd recreatiegedrag onder potentiële bezoekers. Zij stellen dat mensen na de pandemie minder snel geld willen uitgeven aan een dagje uit. Deze oorzaak staat in het verlengde van een nog grotere oorzaak: de gestegen inflatie. Een kaartje voor de Floriade kost 29 euro en dat is nog exclusief parkeren, eten, drinken en andere toegangsprijzen.

Verantwoordelijkheid  

Floriade zelf is ook verantwoordelijk voor het lage bezoekersaantal. Al bij de voorbereidingen kreeg de expo kritiek op het saaie en onafgemaakte uiterlijk van het terrein. Zo’n eerste indruk te boven komen bleek een grote uitdaging. Zowel het Rijk als de provincie gaven in februari aan geen geld meer in Floriade te willen steken. Hoe de gemeente Almere nu financiële verantwoordelijkheid gaat afleggen blijft onbekend. De tentoonstelling loopt nog tot oktober.

Door: Nationale Recreatiegids