Aantallen recreatieve attracties flink gestegen in Metropoolregio Amsterdam

In het afgelopen jaar is het aantal attracties in de Metropoolregio Amsterdam gegroeid met zo’n 4 procent. In 2020 waren het er 770 terwijl dit er in 2021 802 waren. De verhouding tussen de verschillende types attracties is gelijk gebleven. Dit meldt Metropoolregio Amsterdam. 

Belangrijkste categorieën  

De musea waren hierbij als vanouds het sterkst vertegenwoordigd. In 2021 zijn er acht musea aan de lijst toegevoegd. De één na grootste categorie was overig, samengesteld uit parken, natuur- en recreatiegebieden, monumenten, kastelen, forten en bibliotheken. Bij deze categorie zijn er veertien nieuwe attracties bijgekomen. Naast toevoegingen zijn er ook enkele attracties failliet verklaard en verdwenen uit de lijst.

Populairste attracties 

Verreweg de populairste attractie bleef het Rijksmuseum te Amsterdam. Ten tijde van de coronapandemie wist ARITS ook vele bezoekers te trekken. De Zaanse Schans in Zaanstand kon ook rekenen op een hoog bezoekersaantal. Het Singer Museum in Laren, het Teylers Museum en het Frans Hals Museum in Haarlem werden allemaal goed bezocht.

Spreiding

De meeste attracties, zo’n 42%, waren te vinden in Amsterdam. Andere hotspots voor trekpleisters waren Almere-Lelystad voor watersport, het Gooi voor bioscopen en filmtheaters en Amstelland-Meerlanden voor een gemengd recreatie-aanbod. De Zaanstreek-Waterland zag veel nieuwe attracties op het gebied van theater.

Door: Nationale Recreatiegids