Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

[VIDEO] Geboren Chimpansee in Beekse Bergen is een bijzonderheid

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 8 min
location_on [xx]km
[VIDEO] Geboren Chimpansee in Beekse Bergen is een bijzonderheid
In Beekse Bergen is een vrouwelijke West-Afrikaanse chimpansee geboren. Deze soort wordt in het wild bedreigd. Dit meldt het dierenpark.

“Zowel met het jong als met moeder Anne Clara gaat het goed” vertelt hoofd dierenverzorger Kris Jansen. Het is momenteel nog onbekend wie de vader is. Jansen: “Net als in het wild, leven er ook in onze groepen, meerdere volwassenen mannen en vrouwen. Er zijn meerdere vruchtbare mannen in de groep en deze dieren kennen geen vaste partner. DNA-analyse moet daarom in de toekomst uitwijzen wie de vader is.”

Bedreigd

Deze apensoort komt voor in de bossen van Afrika. Het leefgebied van deze dieren verdwijnt doordat er bossen worden gekapt voor onder andere mijnbouw. Hierdoor neemt het aantal chimpansees sterk af. Daarnaast spelen ook infectieziekten en stroperij een belangrijke rol. Er wordt op deze apen gejaagd omdat ze worden gegeten door de bevolking en daarnaast worden deze dieren gehouden als huisdier. Een eeuw geleden waren er nog ongeveer twee miljoen chimpansees, op dit moment wordt er geschat dat er nog maar ongeveer tweehonderdduizend zijn en dat aantal neemt snel af.  

Voor deze diersoort is er daarom een Europees managementprogramma. Het doel van dit programma is het zorgen voor gezonde populaties in dierenparken. “Dieren in dierentuinen zijn ambassadeurs van hun soortgenoten in het wild. Het komt niet vaak voor dat er een chimpansee wordt geboren, we zijn dan ook erg blij met de geboorte van deze kleine.” vertelt Jansen.

Stichting Wildlife

Beekse Bergen zet zich niet alleen via het managementprogramma in voor het soortbehoud van deze dieren. Met behulp van Stichting Wildlife steunt het park ook het Jane Goodall Instituut. Zij beschermen chimpansees en andere mensapen door onder meer het opvangen van deze dieren, het inzetten van anti-stroperseenheden en het trainen van rangers.

Daarnaast geven zij ook publieke voorlichting en onderwijs aan lokale gemeenschappen over het beschermen van bedreigde wilde dieren en wordt er aandacht besteed aan gemeenschapsprojecten voor duurzame landbouw.

Wit plukje haar

Jonge chimpansees hebben een wit plukje haar net boven hun billen. Hierdoor zien de volwassen apen in de groep dat deze dieren nog jong zijn. Jansen laat weten: “Zolang ze dit witte plukje hebben, vallen ze buiten de hiërarchie van de groep. Ze mogen dan ook meer uithalen dan de oudere dieren in de groep.” Als ze ongeveer vijf jaar zijn, verdwijnt dit plukje. Ze moeten zich dan steeds meer aan de regels van de groep houden en worden steeds zelfstandiger. Jansen: “Anne Clara is met haar 41 jaar behoorlijk op leeftijd, zeker aangezien de kleine de komende vijf jaar veel ondersteuning van haar nodig heeft. De verwachting is dan ook dat dit haar laatste jong zal zijn.”  

Door: Nationale Recreatiegids

Beeld: Beekse Bergen/Mariska Vermij - van Dijk 

12 april '24 (10:40)

AquaZoo zoekt nog zes wasberen, een gevangen met marshmallow

Zes wasberen van dierenpark AquaZoo in Leeuwarden zijn nog steeds niet gevonden, nadat elf dieren ruim twee weken geleden uit hun gloednieuwe verblijf waren ontsnapt. Het dierenpark doet er alles aan om de ontsnapte wasberen te lokken. Zo is één dier gevangen toen hij de verleiding van marshmallows en kersensiroop niet kon weerstaan, zegt Jeroen Loomeijer, directeur van AquaZoo.

12 april '24 ( 9:55)

Efteling-operator moet baan terugkrijgen van rechter

Een medewerker van de Efteling die zijn baan als operator bij Baron 1898 was verloren, moet deze van de rechter terugkrijgen. De medewerker had zijn oud-collega’s de attractie aan laten zetten. Daar was de Efteling niet van gediend en degradeerde de functie van de werknemers. Maar dat is tegen de regels van het pretpark in Kaatsheuvel, meldt Brabants Dagblad.

11 april '24 (10:48)

Vale gierkuiken geboren in DierenPark Amersfoort

In DierenPark Amersfoort is een vale gierkuiken geboren. Hiermee staat het aantal vale gieren in verblijf het Snavelrijk op tien. Volgens de dierentuin draagt deze gierenpopulatie bij aan het behoud van deze gierensoort. In de jaren tachtig waren deze vogels namelijk bijna uitgestorven door stroperijen, vergiftigde karkassen en hoogspanningskabels. Dit meldt DierenPark Amersfoort.

10 april '24 (14:15)

Nieuw seizoen in Walibi Holland van start met vernieuwde Zone Play Ground

Attractiepark Walibi Holland heeft de deuren weer geopend voor bezoekers. Mensen die al naar het pretpark zijn geweest sinds de opening van het nieuwe seizoen hebben het misschien al gezien: de Zone Play Ground is vernieuwd. De zone staat in het teken van een speelplaats, maar volgens Walibi kunnen ook ouders zich hier prima vermaken, meldt het pretpark.

10 april '24 (10:36)

Toverland moet half miljoen euro coronasteun terugbetalen

Attractiepark Toverland heeft teveel coronasteun gekregen. Het attractiepark in Sevenum moet een half miljoen euro terugbetalen. Dat blijkt uit een overzicht van de NOW-subsidie, meldt 1Limburg.

09 april '24 (10:08)

Familiepark Drievliet in handen van internationale groep

Sinds dit seizoen is het attractiepark Drievliet geen familiebedrijf meer. Het Franse Groupe Looping, met bijna twintig parken in Europa, heeft het park overgenomen. Mensen in Den Haag hoeven volgens pretparkexpert Wessel Wit van Looopings niet bang te zijn dat het een soort tweede Efteling of Disneyland wordt, meldt Omroep West.

08 april '24 (12:20)

Dit veranderde er eerder in de Efteling voor de borstvergroting van Doornroosje

Het was écht de bedoeling van de Efteling om Doornroosje een borstvergroting te geven. Dat en een aantal andere aanpassingen aan het sprookje moeten ervoor zorgen dat deze beter past bij het oorspronkelijke ontwerp van Anton Pieck. Maar desondanks deze verklaring van het park speculeren Eftelingbezoekers op sociale media dat zij gewoon graag mee willen gaan met de tijd. Dat er aanpassingen worden gemaakt aan attracties is overigens niet voor het eerst, meldt Omroep Brabant.

05 april '24 (11:48)

Efteling niet blij met uitlekken foto's interieur Danse Macabre, maar is wel ‘mooie teaser’

Het is al iets duidelijker geworden hoe de binnenkant van de nieuwe attractie Danse Macabre in de Efteling eruit gaat zien. Foto’s van het interieur van de darkride lekten uit. Daar stond de Efteling niet op te wachten. Zij wilden het niet op deze manier naar buiten brengen, meldt Brabants Dagblad.

05 april '24 (11:07)

Prinses Margriet opent nieuwe tentoonstelling Kasteel Ammersoyen

Prinses Margriet heeft op 4 april de nieuwe publiekspresentatie op het middeleeuwse Kasteel Ammersoyen geopend. Zij verbrak het zegel van de deur naar de restanten van de kapel van het kasteel als symbolische opening. Met deze publiekspresentatie wordt de bekende maar vooral ook minder bekende kant van de middeleeuwen laten zien. Na jaren van voorbereiding is het eindelijk klaar om bezocht te worden door publiek, meldt Kasteel Ammersoyen.

05 april '24 (10:05)

Subsidie voor voedselpark in Gelderland van de baan

Een domper voor de ondernemer die een groot voedselpark in Gelderland wilde bouwen. Vorig jaar had een meerderheid van de Provinciale Staten zich al tegen het verstrekken van een subsidie voor het World Food Center Experience uitgesproken en dit is nu definitief. Dat meldt AD.