Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

DierenPark Amersfoort heeft twee vale gieren uitgezet in het wild

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
DierenPark Amersfoort heeft twee vale gieren uitgezet in het wild
Twee vale gieren die in DierenPark Amersfoort uit hun ei kropen, zijn uitgezet in het Balkangebied. DierenPark Amersfoort schonk de twee gieren aan natuurorganisatie Green Balkans in Bulgarije. “Dieren uitzetten in het wild is één van de meest bijzondere dingen die wij kunnen doen”, vertelt curator Nils Dijkgraaf. De grote roofvogels worden niet zomaar vrijgelaten. “Hier ging een langdurig proces aan vooraf, zodat zij voorbereid zijn om in de natuur te kunnen overleven”, legt Nils uit. “Er wordt zorgvuldig met de dieren omgegaan.”  Samen met een gier uit Dierenrijk zijn zij de wijde wereld ingevlogen. Dat meldt DierenPark Amersfoort. 

In november 2021 gingen de gieren in quarantaine in het Wildlife Rehabilition and Breeding Centre in Bulgarije. Daarna zaten zij in een tijdelijke opvang in een aangepaste volière in een natuurpark waar zij konden wennen aan hun nieuwe omgeving. “Toen zij gewend waren, kregen zij de mogelijkheid om van eerder vrijgelaten gieren te leren. Er zijn voederplaatsen gecreëerd vlakbij de volière waar de al vrijgelaten gieren hun voedsel kunnen vinden. Doordat de jonge gieren hun soortgenoten in het wild konden observeren, deden zij nieuwe vaardigheden op”, legt Nils uit. Over een paar jaar zullen de gieren de broedleeftijd bereiken en voor nageslacht zorgen. Green Balkans ziet dat dit is gebeurd bij eerder vrijgelaten gieren. Dit draagt bij aan de groei van de populatie in het wild. “Uitgezette gieren doen het in de natuur heel goed. Daarom willen wij dit ook blijven steunen. Het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund heeft daarnaast twee zenders gedoneerd die de vogels nauwlettend in de gaten zullen houden. Daarbij dragen de aaseters wingtags, waardoor zij herkenbaar zijn”, licht Nils toe. “De wingtag zit vast aan de veren waardoor de gieren er geen last van ervaren.” 

Bulgarije 

De Europese giersoort in Bulgarije heeft het zwaar. De populatie is in de afgelopen decennia hard achteruit gegaan. Dit komt mede doordat Bulgaarse boeren in de jaren zeventig vergiftigde karkassen neerlegden om beren en wolven te verjagen. Dit trof ook aaseters, zoals gieren. Het is voor DierenPark Amersfoort niet de eerste keer dat ‘haar’ gieren de wijde wereld mogen ontdekken. Samen met Vulture Conservation Foundation en Green Balkans heeft zij in 2012 gieren in het gebied uitgezet. Nu is het gebied wéér drie vale gieren rijker. Alleen jonge gieren zijn geschikt om in het wild te worden uitgezet. Dit komt omdat zij nog in staat zijn veel nieuwe vaardigheden op te doen. Bezoekers kunnen in DierenPark Amersfoort nog steeds gieren bewonderen in Snavelrijk. “Dit jaar zijn er ook twee gieren uit het ei gekropen. Hopelijk kunnen wij deze in de toekomst ook uitzetten in het wild.”

Door: Nationale Recreatiegids 

21 februari '24 (10:54)

Nieuwe vakantiehuisjes Slagharen eerder beschikbaar

Mensen die van een luxe overnachting én een pretparkbezoek willen genieten hebben geluk. Eind vorig jaar kondigde Attractiepark Slagharen aan dat er nieuwe vakantiehuisjes worden gebouwd op het resort van het pretpark, ‘Rancho Grande’. In eerste instantie zou het voor bezoekers mogelijk zijn om vanaf 1 juli één van deze nieuwe huisjes te boeken. Nu blijkt dat mensen al per eind april een overnachting kunnen boeken, meldt Looopings.

20 februari '24 (11:42)

Derde olifantskalfje geboren in Beekse Bergen

In het Brabantse Hilvarenbeek is in Safaripark Beekse Bergen het derde olifantskalfje in 4 maanden geboren. Dit is een record; nog nooit eerder zijn er in een Europees dierenpark zo kort achter elkaar Afrikaanse olifanten geboren

20 februari '24 (11:32)

Rotterdam klaar met wachten op komst attractiepark: ‘Moet een keer open’

Dat de bouw van het attractiepark enige tijd in beslag zou nemen, daar ging de gemeente Rotterdam wel van uit. Maar tien jaar later en nog steeds is er vrij weinig gekomen van het plan van ondernemer Hennie van der Most. Ondertussen is de aankondiging van uitstel van een opening minder verrassend dan dat het park daadwerkelijk open gaat, meldt De Ondernemer.

19 februari '24 (15:27)

Werkzaamheden Grand Hotel in Efteling volop aan de gang, maar ziet er anders uit dan gedacht

De bouwwerkzaamheden aan het Efteling Grand Hotel zijn in volle gang. De eerste contouren van het gebouw worden zichtbaar en vorige week zijn de eerste prefab-onderdelen geplaatst. Wel zullen mensen die de bouwtekeningen hebben gezien zich enigszins achter de oren krabben. Een woordvoerder van het attractiepark bevestigt bij Looopings dat het hotel er anders uit komt te zien dan aanvankelijk was gepland. Wat er precies verandert, dat laat de Efteling nog niet los. Dat melden Efteling en Looopings.

16 februari '24 (11:24)

Walibi Holland scherpt rookbeleid aan: alleen nog in rookzones

Het is één van de laatste pretparken die een rookverbod invoert, maar nu maakt het pretpark een stap. Walibi Holland voert vanaf de opening van het nieuwe seizoen, op 30 maart, een verscherpt rookbeleid in. Daardoor mogen bezoekers niet overal in het park meer roken, maar alleen in toegewezen rookzones. Ook vapes en e-sigaretten vallen daaronder, meldt Looopings.

15 februari '24 (13:36)

Tijgerverblijf in Dierenrijk wordt twee keer zo groot

Het in Mierlo gelegen Dierenrijk krijgt een reeks grote werkzaamheden. Het tijgerverblijf wordt dubbel zo groot gemaakt. Er komt ook een waterspeeltuin in het verblijf.

15 februari '24 (11:42)

Jaarlijkse diertelling DierenPark Amersfoort geeft nauwkeurig overzicht van collectie

De jaarlijkse diertelling van DierenPark Amersfoort is afgerond. Op dit moment telt de dierentuin 2.677 dieren en 121 diersoorten. Volgens curator Nils Dijkgraaf is het een traditie om aan het begin van het jaar alle dieren te tellen. Dat biedt de mogelijkheid om te inventariseren of alle diersoorten goed geregistreerd staan. Dit meldt DierenPark Amersfoort.

14 februari '24 (13:34)

Samenwerking Madurodam en Fitzroy onderstreept nieuwe koers familiepark

Al een aantal jaren is miniatuurstad Madurodam bezig met een verschuiving in de koers. Om dit te bekrachtigen en kenbaar te maken aan het land is het park een samenwerking aangegaan met creatief strategisch bureau Fitzroy. Dat meldt Marketing Tribune.

13 februari '24 (14:00)

Vanaf dit jaar hele jaar asielopvang in Duinrell: ‘Het bevalt goed’

Een overeenkomst tussen de gemeente Wassenaar, het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers en de directie van Duinrell moet ervoor zorgen dat het attractiepark in Wassenaar vanaf dit jaar het hele jaar wordt ingezet. De overeenkomst loopt in ieder geval tot maart 2028. Voorheen werden al asielzoekers opgevangen in het park, maar dan alleen in de winter. Met deze afspraak worden zij het hele jaar opgevangen, meldt Sleutelstad.

12 februari '24 (11:35)

Efteling wordt weer toneel van Te Land, Ter Zee en In De Lucht

Het nostalgische programma Te Land, Ter Zee en In De Lucht krijgt een vervolg op televisie. Het programma wordt later in het jaar weer opgenomen in de Efteling. Dat maakte presentator Ruben Nicolai zondagavond bekend, meldt Looopings.