Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

DierenPark Amersfoort heeft twee vale gieren uitgezet in het wild

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
DierenPark Amersfoort heeft twee vale gieren uitgezet in het wild
Twee vale gieren die in DierenPark Amersfoort uit hun ei kropen, zijn uitgezet in het Balkangebied. DierenPark Amersfoort schonk de twee gieren aan natuurorganisatie Green Balkans in Bulgarije. “Dieren uitzetten in het wild is één van de meest bijzondere dingen die wij kunnen doen”, vertelt curator Nils Dijkgraaf. De grote roofvogels worden niet zomaar vrijgelaten. “Hier ging een langdurig proces aan vooraf, zodat zij voorbereid zijn om in de natuur te kunnen overleven”, legt Nils uit. “Er wordt zorgvuldig met de dieren omgegaan.”  Samen met een gier uit Dierenrijk zijn zij de wijde wereld ingevlogen. Dat meldt DierenPark Amersfoort. 

In november 2021 gingen de gieren in quarantaine in het Wildlife Rehabilition and Breeding Centre in Bulgarije. Daarna zaten zij in een tijdelijke opvang in een aangepaste volière in een natuurpark waar zij konden wennen aan hun nieuwe omgeving. “Toen zij gewend waren, kregen zij de mogelijkheid om van eerder vrijgelaten gieren te leren. Er zijn voederplaatsen gecreëerd vlakbij de volière waar de al vrijgelaten gieren hun voedsel kunnen vinden. Doordat de jonge gieren hun soortgenoten in het wild konden observeren, deden zij nieuwe vaardigheden op”, legt Nils uit. Over een paar jaar zullen de gieren de broedleeftijd bereiken en voor nageslacht zorgen. Green Balkans ziet dat dit is gebeurd bij eerder vrijgelaten gieren. Dit draagt bij aan de groei van de populatie in het wild. “Uitgezette gieren doen het in de natuur heel goed. Daarom willen wij dit ook blijven steunen. Het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund heeft daarnaast twee zenders gedoneerd die de vogels nauwlettend in de gaten zullen houden. Daarbij dragen de aaseters wingtags, waardoor zij herkenbaar zijn”, licht Nils toe. “De wingtag zit vast aan de veren waardoor de gieren er geen last van ervaren.” 

Bulgarije 

De Europese giersoort in Bulgarije heeft het zwaar. De populatie is in de afgelopen decennia hard achteruit gegaan. Dit komt mede doordat Bulgaarse boeren in de jaren zeventig vergiftigde karkassen neerlegden om beren en wolven te verjagen. Dit trof ook aaseters, zoals gieren. Het is voor DierenPark Amersfoort niet de eerste keer dat ‘haar’ gieren de wijde wereld mogen ontdekken. Samen met Vulture Conservation Foundation en Green Balkans heeft zij in 2012 gieren in het gebied uitgezet. Nu is het gebied wéér drie vale gieren rijker. Alleen jonge gieren zijn geschikt om in het wild te worden uitgezet. Dit komt omdat zij nog in staat zijn veel nieuwe vaardigheden op te doen. Bezoekers kunnen in DierenPark Amersfoort nog steeds gieren bewonderen in Snavelrijk. “Dit jaar zijn er ook twee gieren uit het ei gekropen. Hopelijk kunnen wij deze in de toekomst ook uitzetten in het wild.”

Door: Nationale Recreatiegids 

26 juli '24 (12:54)

Krijgt Ouwehands Dierenpark een koalababy?

Er was twee weken geleden al een pandababy geboren in de Rhenense dierentuin Ouwehands, maar mogelijk krijgen ze hier straks ook nog eens koalajongen. De koala’s in het park hebben namelijk succesvol gepaard, meldt RTV Utrecht.

25 juli '24 (12:41)

Terug op de Nederlandse kermis: de thrillride Move-it 18

Kermisfamilie Straub herintroduceert de thrillride Move-it 18 op de Nederlandse kermis. De attractie is jarenlang niet meer op de kermissen verschenen. Er is plek voor achttien passagiers die er meerdere malen mee over de kop gaan. Dit meldt Looopings.

23 juli '24 (14:30)

Efteling vernieuwt de Aquanura-watershow

Deze zomer is de Efteling druk bezig met het veranderen van de watershow Aquanura. Met een ander muziekstuk en vernieuwde licht- en showeffecten wordt de Aquanura-show in een nieuw jasje gestoken. Er komen onder meer vier ‘Bakens van Licht’, grote lantaarns met een hoogte van acht meter. 

23 juli '24 (13:02)

Tekort aan keuringsinstanties kermisattracties leidt tot lange wachtlijsten

‘Slapeloze nachten’ hebben ze ervan. Kermisexploitanten moeten vaak lange tijd, tot soms wel anderhalf jaar, wachten voordat hun attracties kunnen worden gekeurd. Er blijkt een flink tekort te zijn aan aangewezen keuringsinstanties (AKI), meldt Omroep Brabant.

23 juli '24 ( 9:52)

Burgers’ Zoo bestaat precies 100 jaar

De deuren van Burgers’ Zoo openden precies honderd jaar geleden in Arnhem, met de naam ‘Burgers’ Natuurdierenpark’. Ook Connexxion viert dit jaar haar 75 verjaardag. Daarom kunnen bezoekers van het dierenpark op 23 juli op vertoon van hun entreekaartje gratis met de bus van en naar Arnhem CS reizen. Tijdens de busreis vertellen dierentuingidsen je over de geschiedenis van het park, meldt Burgers’ Zoo.

22 juli '24 (12:37)

Op dit vlak streeft Avonturenpark Hellendoorn alle andere parken voorbij

Ze krijgen misschien niet de meeste bezoekers per jaar over de vloer, maar hebben wel een ander punt waar het attractiepark in Hellendoorn in uitblinkt. Zij hebben namelijk met een flinke voorsprong een veel groter bereik op TikTok, zelfs veel meer dan de Efteling, meldt AD. Hoe doen zij dat? 

22 juli '24 (10:53)

Radar onderzoekt dierenwelzijn in attractiepark Mondo Verde

Vorige week publiceerde tv-programma Radar een item over het Limburgse attractiepark Mondo Verde. Naast attracties huist het park ook dieren, zoals leeuwen en vogels. Die worden volgens dierenrechtenorganisatie Bite Back niet thuis in dit park. Daarom dook Radar de materie in om meer inzicht in de zaak te krijgen, meldt Radar.

19 juli '24 (10:58)

Stortvloed aan boze reacties overbodig: gebedsruimtes uit jaarverslag Efteling

Nadat de Efteling in haar jaarverslag van 2023 had opgenomen dat het gebedsruimtes in het attractiepark wilde inrichten, kreeg het pretpark op sociale media een flinke lading kritiek van boze bezoekers. Dat bleek achteraf voor niks, want nu zegt het Kaatsheuvelse attractiepark dat deze ruimtes er helemaal niet komen, meldt Brabants Dagblad. Ook is in het jaarverslag geen passage meer zichtbaar waarin de gebedsruimtes worden aangekondigd.

18 juli '24 (10:21)

Wijnevenement ZooVino in ZooParc Overleen levert ruim 3.200 euro op

ZooParc Overloon heeft ruim 3.200 euro opgehaald voor twee natuurbeschermingsprojecten in Azië. Tijdens ZooVino op 6 juli 2024 konden deelnemers genieten van wijn en gerechten, terwijl ze uitzicht hadden op dierentuindieren als flamingo’s, pinguïns en giraffen. Dit meldt ZooParc Overloon. 

17 juli '24 (12:38)

Dronevlieger en Efteling-fan Nick is zijn drone kwijt

Menig Efteling-fan is bekend met de dronefoto’s die Nick Ringelberg maakt van het attractiepark. Dat doet hij al voor jaren en dat verliep zonder problemen. Tot afgelopen maand, toen hij een aanvaring kreeg met een beveiliger. Het geschil deed zich voor nadat hij foto’s aan het maken was, buiten de parkgrenzen. Nu heeft de politie zijn drone in beslag genomen en hangt er ineens een geldboete en mogelijk zelfs een celstraf boven het hoofd van de fotograaf, meldt Brabants Dagblad.