[VIDEO] Schattige antilope geboren in Safaripark Beekse Bergen

Door Redactie Nationale recreatiegids
4 min
In Safaripark Beekse Bergen is een vrouwelijke antilopesoort geboren. Het gaat om een zogenaamde Kirk’s dikdik, een bedreigde diersoort die oorspronkelijk uit de droge vlaktes van Zuidwest-Afrika komt. Dit meldt het dierenpark. 

Dik-dik 

In de natuur leven Kirk’s dikdiks in droge gebieden met struikgewas. Naast menselijke vijanden worden ze ook bedreigd door roofdieren. Om te overleven verhullen ze zich bij de geboorte in struiken. De naam is verleend aan het geluid dat ze maken als ze schrikken. Een volgroeide Kirk’s dikdik zigzagt dan heen en weer en maakt een geluid dat klinkt als “dik-dik”.

Leefgebied 

In het wild leven de dieren in groepen en verliezen ze elkaar nooit uit het oog. Verspreid over een ruimte van wel 30 hectare communiceren de antilopen via geurklieren. Dankzij hun snuiten kunnen verliezen ze nauwelijks water in de droge woestijn. Dauw van bladeren is vaak genoeg om maanden te overleven.

Gewild voor de jacht 

Mensen vormen echter de grootste bedreiging voor de diertjes vanwege hun kostbare vacht en botten. Suede kledingstukken gebruiken soms producten van de Kirk’s dikdiks, bijvoorbeeld bij het maken van handschoenen of sieraden. Daarom zijn er vanuit Europese bestuurslagen beschermingsnormen opgesteld om de populatie van de Kirk’s dikdiks op peil te houden in dierentuinen.

 

Door: Nationale Recreatiegids 

Beeld: Beekse Bergen/Mariska Vermij - Van Dijk.