Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Ijsbeer Wilbär is de nieuwste aanwinst van Dierenrijk Mierlo

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Een mannetjesijsbeer is vorige week aangekomen in dierentuin Dierenrijk Mierlo. Dankzij de schadelijke effecten van klimaatverandering belanden ijsberen steeds vaker in West-Europese dierentuinen. Dit meldt Eindhovens Dagblad. 

In Dierenrijk Mierlo zijn zo’n 100 dieren te bezichtigen. Het park is hiermee aan de kleinere kant in vergelijking met titanen zoals Burgers Zoo in Arnhem en Wildlands Emmen. Daarom is het des te opmerkelijker dat Wilbär is aangekomen in dit bescheiden provinciestadje in Noord-Brabant.

Slinkend jachtgebied 

Dankzij de gevolgen van klimaatverandering zijn er steeds meer ijsberen te vinden in Europese dierentuinen. Door de opwarming van de aarde smelten de Noordelijke poolkappen. IJsberen, zoals de naam suggereert, hebben ijs nodig om te jagen. Ze gebruiken luchtgaten in het ijs als valkuilen voor zeehonden en zeerobben. Nu het ijs smelt is hun prooi ze steeds vaker te slim af, mede door de voordelen van hun wendbaarheid in het water. IJsberen worden dan uitgehongerd en verdwaald aangetroffen in landen zoals Zweden.

Europese samenwerking 

Europese dierentuinen hebben deze trend geanalyseerd. Daarom zijn ze een samenwerkingsverband aangegaan. Een internationaal managementprogramma houdt per ijsbeer bij uit welke stamboom hij of zij afkomstig is, of er erfelijke ziektes in de bloedlijn voorkomen en waar hij of zij is geboren. Op basis van deze gegevens wordt een ijsbeer toegewezen aan een park die de ruimte en omstandigheden heeft om de populatie te bevorderen. Wilbär mag in de komende jaren proberen om een nieuw nestje te maken met het vrouwtje Frimas.

Door: Nationale Recreatiegids/ Mila Tukker 

24 april '24 (13:11)

Avonturenboerderij Molenwaard opent nieuw themagebied

Het mocht eventjes duren, maar dan heb je ook wat. Na een jaar te hebben gebouwd aan een nieuw themagebied is Avonturenboerderij Molenwaard blij dat zij ‘Het Erf’ officieel mogen openen. Op Het Erf vind je onder ander de nieuwe attractie ‘Fien & Teun Trekkerbaan’, horecapunt ‘Bakkerij de Boerderij’ en is er een nieuwe ontdekkingstocht genaamd ‘Het Insectenpad’, meldt Het Kompas Hardinxveld.

24 april '24 ( 9:49)

Erfgoedverenigingen niet blij met elektrificeren Stoomtrein in Efteling

De Stoomtrein in de Efteling gaat verduurzamen. Het pretpark in Kaatsheuvel kondigde deze week aan dat de treintjes van de steenkool afgaan en binnenkort op elektriciteit gaan rijden. Ondanks dat er afgezien van de aandrijving niets verandert aan de attractie, zijn erfgoedverenigingen Stichting Mobiele Collectie Nederland (MCN) en Historisch Railvervoer Nederland (HRN) niet blij met de beslissing, meldt Monumentaal.

23 april '24 (11:11)

Sprookjesboom in Efteling vertelt geen verhaaltjes

Het lijkt bijna alsof de Efteling bezig is met een complete metamorfose van het park. Naast de Stoomtreintjes, Doornroosje en het Snoephuisje is het nu ook tijd voor de Sprookjesboom om verbouwd te worden. Dat levert een enigszins griezelig aangezicht op. De Sprookjesboom heeft momenteel geen mond meer om mee te praten, meldt Looopings.

22 april '24 (15:13)

Queen Elizabeth tijdelijk te zien in Madame Tussauds Amsterdam

Het wassen beeld van de Britse koningin Elizabeth staat in april en mei in Madame Tussauds in Amsterdam. Het beeld, dat gewoonlijk in Wenen staat, komt ter ere van haar geboortedag en Koningsdag naar Nederland.

22 april '24 (11:19)

Ook de stoomtrein in de Efteling gaat met de tijd mee

Het tijdperk van de tuffende stoomlocomotief in de Efteling is voorbij. Ook deze attractie in het pretpark in Kaatsheuvel moet met de tijd mee. Daarom besloot de Efteling om hier een elektrische trein van te maken, om de klimaatdoelen van het pretpark te halen. Dat meldt de Efteling.

22 april '24 ( 9:11)

Ouwehands Dierenpark eerste dierentuin in Nederland met koala's

Drie koala's zijn vrijdag aangekomen in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Ze zijn vanaf donderdag te zien voor bezoekers. Het is voor het eerst dat een dierentuin in Nederland koala's heeft.

19 april '24 (12:02)

Topmodel Heidi Klum vanaf nu te zien in Madame Tussauds

Vanaf vandaag kun je in het Madame Tussauds een nieuw wassenbeeld bekijken. Het Duitse topmodel Heide Klum is nu ook als wassenbeeld te zien in Madame Tussauds. Ze staat bekend om haar werk als internationaal topmodel, uitvoerend producent en presentatrice, meldt het museum.

19 april '24 ( 9:41)

Te veel bezoekers bij Efteling: miljoenenboete hangt boven hoofd

De Raad van State moet beslissen of de Efteling een boete krijgt opgelegd. Het pretpark in Kaatsheuvel zou meer bezoekers over de vloer hebben gehad dan toegestaan. Omwonenden stellen al meerdere jaren dat de Efteling het maximumaantal bezoekers overschrijdt. Als zij gelijk krijgen, dan hangt er een flinke boete boven het hoofd van het Kaatsheuvelse attractiepark, meldt Looopings.

18 april '24 (10:33)

Veel bijzondere gasten op het eerste Aardbewoners Festival van ARTIS

Wil je weten wat onder meer André Kuipers, Máty;as Bittenbinder en Diederik Gommers eraan doen om de aarde leefbaar door te geven? Kom dan van 15 tot en met 23 juni naar ARTIS. De dierentuin organiseert voor het eerst het Aardbewoners Festival voor kinderen en volwassenen die in verbinding willen komen met de natuur. Bezoekers ervaren tijdens het festival hoe alles wat leeft met elkaar verbonden is. Dit meldt ARTIS. 

17 april '24 (12:40)

Restaurant en attractiepark moeten geschil uitvechten bij rechter, niet bij gemeente

De onenigheid tussen Boscafé Het Maasdal en attractiepark Mind Mystery moet via de rechter worden opgelost en niet via de gemeente. De gemeente Horst aan de Maas heeft aangegeven dat zij zich niet gaan bemoeien met het geschil, meldt de Limburger.