Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Alexine Tinne krijgt eigen podcast gelanceerd door Haags Historisch Museum

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
In het Haags Historisch Museum is op dit moment de tentoonstelling Alexine Tinne, fotograaf – haar wereldbeeld te zien. Op 7 maart presenteert het museum een podcast over het avontuurlijke leven van Alexine Tinne (1835-1869). Deze Haagse dame werd wereldberoemd als ontdekkingsreiziger en was een belangrijke pionier in de begintijd van de fotografie in Nederland. Dat meldt het Haags Historisch Museum. 

De podcastserie bestaat uit drie delen. Het eerste deel focust zich op de jeugd van Alexine Tinne in de hofstad. Ze groeide op in een statig pand aan het Lange Voorhout, kreeg thuisonderwijs, leerde paardrijden, maakte reizen met haar ouders en bezocht menig feest in hofkringen. Alexine genoot van het chique leven, maar droomde ook over onbekende gebieden. Ze bestudeerde landkaarten en boeken uit de Koninklijke Bibliotheek. Het tweede deel verhaalt over haar reislust en de plekken die ze bezocht. In eerste instantie Italië, later onder andere Egypte en het Midden-Oosten. 

Egypte 

Alexine Tinne en haar moeder waren de eerste westerse vrouwen die in 1862 Centraal-Afrika bezochten. Maar vooral Egypte stal haar hart. Ze zou nog vaak terugkeren en lange tijd in Caïro wonen. De podcast wordt afgesloten met een deel over fotografie in de negentiende eeuw. Alexine was de eerste vrouwelijke fotograaf in ons land, en een goede ook. Ze had internationale contacten, zoals met de Britse fotograaf Francis Frith, introduceerde nieuwe genres en experimenteerde met verschillende technieken. Op haar reizen in Afrika werkte ze samen met lokale fotostudio’s. 

Roofoverval 

Tijdens een van haar reizen in de Sahara kwam Alexine Tinne op 33-jarige leeftijd om het leven door een roofoverval op haar karavaan. Tijdens haar leven was Alexine al wereldberoemd om haar ontdekkingsreizen, tegenwoordig gaat de aandacht ook uit naar haar unieke bijdrage aan de vroege fotografie. 

Bekende actrices 

Aan de podcast werkten bekende actrices mee: Jennifer Hofman vertelt het verhaal, Anna Drijver kruipt in de huid van Alexine en Jacqueline Blom is Henriëtte, Alexines moeder. De serie is geproduceerd door Goeie Ouwe Koeien, in samenwerking met Thomas Hoonhout, die de edit en het sounddesign verzorgde. De podcast wordt aangeboden via Apple Podcast en Spotify.  

Verwisselen van de foto's 

Omdat de kwetsbare negentiende-eeuwse foto’s niet te lang getoond kunnen worden, is de tentoonstelling Alexine Tinne, fotograaf – haar wereldbeeld in de week van 7 t/m 14 maart gesloten voor publiek om een deel van de foto’s om te wisselen. 

Door: Nationale Recreatiegids 
Beeld: Haags Historisch Museum

 

22 april '24 (15:13)

Queen Elizabeth tijdelijk te zien in Madame Tussauds Amsterdam

Het wassen beeld van de Britse koningin Elizabeth staat in april en mei in Madame Tussauds in Amsterdam. Het beeld, dat gewoonlijk in Wenen staat, komt ter ere van haar geboortedag en Koningsdag naar Nederland.

22 april '24 (11:19)

Ook de stoomtrein in de Efteling gaat met de tijd mee

Het tijdperk van de tuffende stoomlocomotief in de Efteling is voorbij. Ook deze attractie in het pretpark in Kaatsheuvel moet met de tijd mee. Daarom besloot de Efteling om hier een elektrische trein van te maken, om de klimaatdoelen van het pretpark te halen. Dat meldt de Efteling.

22 april '24 ( 9:11)

Ouwehands Dierenpark eerste dierentuin in Nederland met koala's

Drie koala's zijn vrijdag aangekomen in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Ze zijn vanaf donderdag te zien voor bezoekers. Het is voor het eerst dat een dierentuin in Nederland koala's heeft.

19 april '24 (12:02)

Topmodel Heidi Klum vanaf nu te zien in Madame Tussauds

Vanaf vandaag kun je in het Madame Tussauds een nieuw wassenbeeld bekijken. Het Duitse topmodel Heide Klum is nu ook als wassenbeeld te zien in Madame Tussauds. Ze staat bekend om haar werk als internationaal topmodel, uitvoerend producent en presentatrice, meldt het museum.

19 april '24 ( 9:41)

Te veel bezoekers bij Efteling: miljoenenboete hangt boven hoofd

De Raad van State moet beslissen of de Efteling een boete krijgt opgelegd. Het pretpark in Kaatsheuvel zou meer bezoekers over de vloer hebben gehad dan toegestaan. Omwonenden stellen al meerdere jaren dat de Efteling het maximumaantal bezoekers overschrijdt. Als zij gelijk krijgen, dan hangt er een flinke boete boven het hoofd van het Kaatsheuvelse attractiepark, meldt Looopings.

18 april '24 (10:33)

Veel bijzondere gasten op het eerste Aardbewoners Festival van ARTIS

Wil je weten wat onder meer André Kuipers, Máty;as Bittenbinder en Diederik Gommers eraan doen om de aarde leefbaar door te geven? Kom dan van 15 tot en met 23 juni naar ARTIS. De dierentuin organiseert voor het eerst het Aardbewoners Festival voor kinderen en volwassenen die in verbinding willen komen met de natuur. Bezoekers ervaren tijdens het festival hoe alles wat leeft met elkaar verbonden is. Dit meldt ARTIS. 

17 april '24 (12:40)

Restaurant en attractiepark moeten geschil uitvechten bij rechter, niet bij gemeente

De onenigheid tussen Boscafé Het Maasdal en attractiepark Mind Mystery moet via de rechter worden opgelost en niet via de gemeente. De gemeente Horst aan de Maas heeft aangegeven dat zij zich niet gaan bemoeien met het geschil, meldt de Limburger.

16 april '24 (12:54)

GaiaZOO verwelkomt pasgeboren gorilla

Leuk nieuwtje vanuit GaiaZOO. Daar is namelijk een zilverrug gorilla geboren. Volgens een verzorger van de dierentuin maakt de gorilla het goed, meldt 1Limburg.

15 april '24 (11:42)

Wijziging in jaarkaarten Efteling: Classic, Plus en Premium-abonnementen

De Efteling hanteert vanaf juni een nieuw systeem voor de jaarabonnementen. Zo heeft het pretpark besloten om de bezoekers meer flexibiliteit te bieden in het afsluiten van een abonnement. Bezoekers kunnen nu kiezen tussen een Classic, Plus en Premium-abonnement. De prijzen hiervan variëren tussen 225 en 390 euro per jaar, meldt de Efteling.

15 april '24 (11:15)

Bij attractiepark DippieDoe komen de snacks naar jou toe

Wie naar het attractiepark DippieDoe gaat zal daar een unieke snackautomaat tegenkomen. Die staat namelijk niet op één plek, zoals je normaal gesproken van een snackautomaat verwacht. Die in het attractiepark in Best rijdt namelijk rondjes door het park. Hiermee is DippieDoe het eerste pretpark met een zelfrijdende snackautomaat, meldt het pretpark.