Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Alexine Tinne krijgt eigen podcast gelanceerd door Haags Historisch Museum

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
In het Haags Historisch Museum is op dit moment de tentoonstelling Alexine Tinne, fotograaf – haar wereldbeeld te zien. Op 7 maart presenteert het museum een podcast over het avontuurlijke leven van Alexine Tinne (1835-1869). Deze Haagse dame werd wereldberoemd als ontdekkingsreiziger en was een belangrijke pionier in de begintijd van de fotografie in Nederland. Dat meldt het Haags Historisch Museum. 

De podcastserie bestaat uit drie delen. Het eerste deel focust zich op de jeugd van Alexine Tinne in de hofstad. Ze groeide op in een statig pand aan het Lange Voorhout, kreeg thuisonderwijs, leerde paardrijden, maakte reizen met haar ouders en bezocht menig feest in hofkringen. Alexine genoot van het chique leven, maar droomde ook over onbekende gebieden. Ze bestudeerde landkaarten en boeken uit de Koninklijke Bibliotheek. Het tweede deel verhaalt over haar reislust en de plekken die ze bezocht. In eerste instantie Italië, later onder andere Egypte en het Midden-Oosten. 

Egypte 

Alexine Tinne en haar moeder waren de eerste westerse vrouwen die in 1862 Centraal-Afrika bezochten. Maar vooral Egypte stal haar hart. Ze zou nog vaak terugkeren en lange tijd in Caïro wonen. De podcast wordt afgesloten met een deel over fotografie in de negentiende eeuw. Alexine was de eerste vrouwelijke fotograaf in ons land, en een goede ook. Ze had internationale contacten, zoals met de Britse fotograaf Francis Frith, introduceerde nieuwe genres en experimenteerde met verschillende technieken. Op haar reizen in Afrika werkte ze samen met lokale fotostudio’s. 

Roofoverval 

Tijdens een van haar reizen in de Sahara kwam Alexine Tinne op 33-jarige leeftijd om het leven door een roofoverval op haar karavaan. Tijdens haar leven was Alexine al wereldberoemd om haar ontdekkingsreizen, tegenwoordig gaat de aandacht ook uit naar haar unieke bijdrage aan de vroege fotografie. 

Bekende actrices 

Aan de podcast werkten bekende actrices mee: Jennifer Hofman vertelt het verhaal, Anna Drijver kruipt in de huid van Alexine en Jacqueline Blom is Henriëtte, Alexines moeder. De serie is geproduceerd door Goeie Ouwe Koeien, in samenwerking met Thomas Hoonhout, die de edit en het sounddesign verzorgde. De podcast wordt aangeboden via Apple Podcast en Spotify.  

Verwisselen van de foto's 

Omdat de kwetsbare negentiende-eeuwse foto’s niet te lang getoond kunnen worden, is de tentoonstelling Alexine Tinne, fotograaf – haar wereldbeeld in de week van 7 t/m 14 maart gesloten voor publiek om een deel van de foto’s om te wisselen. 

Door: Nationale Recreatiegids 
Beeld: Haags Historisch Museum

 

26 juli '24 (12:54)

Krijgt Ouwehands Dierenpark een koalababy?

Er was twee weken geleden al een pandababy geboren in de Rhenense dierentuin Ouwehands, maar mogelijk krijgen ze hier straks ook nog eens koalajongen. De koala’s in het park hebben namelijk succesvol gepaard, meldt RTV Utrecht.

25 juli '24 (12:41)

Terug op de Nederlandse kermis: de thrillride Move-it 18

Kermisfamilie Straub herintroduceert de thrillride Move-it 18 op de Nederlandse kermis. De attractie is jarenlang niet meer op de kermissen verschenen. Er is plek voor achttien passagiers die er meerdere malen mee over de kop gaan. Dit meldt Looopings.

23 juli '24 (14:30)

Efteling vernieuwt de Aquanura-watershow

Deze zomer is de Efteling druk bezig met het veranderen van de watershow Aquanura. Met een ander muziekstuk en vernieuwde licht- en showeffecten wordt de Aquanura-show in een nieuw jasje gestoken. Er komen onder meer vier ‘Bakens van Licht’, grote lantaarns met een hoogte van acht meter. 

23 juli '24 (13:02)

Tekort aan keuringsinstanties kermisattracties leidt tot lange wachtlijsten

‘Slapeloze nachten’ hebben ze ervan. Kermisexploitanten moeten vaak lange tijd, tot soms wel anderhalf jaar, wachten voordat hun attracties kunnen worden gekeurd. Er blijkt een flink tekort te zijn aan aangewezen keuringsinstanties (AKI), meldt Omroep Brabant.

23 juli '24 ( 9:52)

Burgers’ Zoo bestaat precies 100 jaar

De deuren van Burgers’ Zoo openden precies honderd jaar geleden in Arnhem, met de naam ‘Burgers’ Natuurdierenpark’. Ook Connexxion viert dit jaar haar 75 verjaardag. Daarom kunnen bezoekers van het dierenpark op 23 juli op vertoon van hun entreekaartje gratis met de bus van en naar Arnhem CS reizen. Tijdens de busreis vertellen dierentuingidsen je over de geschiedenis van het park, meldt Burgers’ Zoo.

22 juli '24 (12:37)

Op dit vlak streeft Avonturenpark Hellendoorn alle andere parken voorbij

Ze krijgen misschien niet de meeste bezoekers per jaar over de vloer, maar hebben wel een ander punt waar het attractiepark in Hellendoorn in uitblinkt. Zij hebben namelijk met een flinke voorsprong een veel groter bereik op TikTok, zelfs veel meer dan de Efteling, meldt AD. Hoe doen zij dat? 

22 juli '24 (10:53)

Radar onderzoekt dierenwelzijn in attractiepark Mondo Verde

Vorige week publiceerde tv-programma Radar een item over het Limburgse attractiepark Mondo Verde. Naast attracties huist het park ook dieren, zoals leeuwen en vogels. Die worden volgens dierenrechtenorganisatie Bite Back niet thuis in dit park. Daarom dook Radar de materie in om meer inzicht in de zaak te krijgen, meldt Radar.

19 juli '24 (10:58)

Stortvloed aan boze reacties overbodig: gebedsruimtes uit jaarverslag Efteling

Nadat de Efteling in haar jaarverslag van 2023 had opgenomen dat het gebedsruimtes in het attractiepark wilde inrichten, kreeg het pretpark op sociale media een flinke lading kritiek van boze bezoekers. Dat bleek achteraf voor niks, want nu zegt het Kaatsheuvelse attractiepark dat deze ruimtes er helemaal niet komen, meldt Brabants Dagblad. Ook is in het jaarverslag geen passage meer zichtbaar waarin de gebedsruimtes worden aangekondigd.

18 juli '24 (10:21)

Wijnevenement ZooVino in ZooParc Overleen levert ruim 3.200 euro op

ZooParc Overloon heeft ruim 3.200 euro opgehaald voor twee natuurbeschermingsprojecten in Azië. Tijdens ZooVino op 6 juli 2024 konden deelnemers genieten van wijn en gerechten, terwijl ze uitzicht hadden op dierentuindieren als flamingo’s, pinguïns en giraffen. Dit meldt ZooParc Overloon. 

17 juli '24 (12:38)

Dronevlieger en Efteling-fan Nick is zijn drone kwijt

Menig Efteling-fan is bekend met de dronefoto’s die Nick Ringelberg maakt van het attractiepark. Dat doet hij al voor jaren en dat verliep zonder problemen. Tot afgelopen maand, toen hij een aanvaring kreeg met een beveiliger. Het geschil deed zich voor nadat hij foto’s aan het maken was, buiten de parkgrenzen. Nu heeft de politie zijn drone in beslag genomen en hangt er ineens een geldboete en mogelijk zelfs een celstraf boven het hoofd van de fotograaf, meldt Brabants Dagblad.