Vierde Matrix-film gaat in Nederland in première zodra bios weer open gaat

The Matrix Resurrections, het vierde deel in de succesvolle sciencefiction-reeks, gaat in Nederland uit zodra de bioscopen weer de deuren openen. Dat heeft distributeur Warner Bros. Nederland woensdag bevestigd.

De film zou in eerste instantie donderdag 23 december in première gaan, maar het demissionaire kabinet besloot toen tot een harde lockdown vanwege de oprukkende omikronvariant van het coronavirus. Daarom moesten alle theaters en bioscopen en de horeca acuut de deuren sluiten.

Huidige lockdown 

De cultuursector protesteert woensdag tegen het grillige en volgens veel theaters en artiesten niet te bevatten coronabeleid van de overheid. De huidige lockdown van de horeca, theaters en bioscopen duurt in elk geval tot en met 24 januari. De cultuursector gaat ervan uit dat daarna alles weer open mag. De burgemeesters hebben via het Veiligheidsberaad ook aangedrongen bij het kabinet op snelle helderheid voor horeca en cultuur.

Alternatieve wereld 

In de Matrix-films komt een softwareprogrammeur (Keanu Reeves) erachter dat hij in een alternatieve wereld leeft. De eerste film geldt inmiddels als een mijlpaal in de filmgeschiedenis, daarna kwamen twee mindere vervolgen. In het vierde deel, de eerste film in de reeks in achttien jaar, keren hoofdrolspelers Reeves en Carrie-Anne Moss allebei terug. In België is de film al weken te zien. Veel Nederlandse filmfans zijn al afgereisd naar Antwerpen om de film daar te zien.

Door: ANP