Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Drie Afrikaanse wilde honden geboren in Safaripark Beekse Bergen

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
In Safaripark Beekse Bergen zijn drie Afrikaanse wilde honden geboren. Met de geboorte van deze pups draagt het wildlifepark bij aan het managementprogramma van deze in de natuur bedreigde diersoort. Dit meldt Safaripark Beekse Bergen. 

Van alle grote Afrikaanse roofdieren is de verspreiding van de Afrikaanse wilde hond de laatste jaren het sterkst afgenomen. Er leven nu nog maar een paar duizend volwassen dieren in zuidelijk Afrika. De voornaamste oorzaak van deze afname is de versnippering van het leefgebied door de opkomst van landbouw. Daarnaast wordt er op de soort gejaagd en sterft hij door ziektes die afkomstig zijn van de huishond, zoals hondsdolheid

Bedreigde diersoort 

Safaripark Beekse Bergen zet zich in voor het behoud van deze diersoort en zijn habitat. Het wildlifepark ondersteunt via Stichting Wildlife een project ter bescherming van de Afrikaanse wilde hond door de Biodiversity Conservation Organisation (BICO). Deze lokale organisatie werkt in Kenia en heeft als missie om de bescherming van alle bedreigde diersoorten en hun leefomgeving te bevorderen, onder ander door zoveel mogelijk de lokale gemeenschap bij hun projecten te betrekken. 

Gezonde populaties 

Daarnaast werkt het Safaripark mee aan de het Europese managementprogramma, ook wel bekend als fokprogramma, voor de Afrikaanse wilde hond. Het doel van dit programma is het zorgen voor gezonde populaties in dierenparken van in het wild bedreigde diersoorten. “Dat we drie jongen hebben mogen verwelkomen, is dan ook erg goed nieuws", aldus dierverzorger Mariska Vermij-Van Dijk.

In het hol 

De drie pups kwamen halverwege november ter wereld en verbleven sindsdien in een hol. De drie jongen zijn daar deze week uitgekomen. Moeder Imani en haar pups maken het goed, zo vertelt Vermij-Van Dijk.  

“Imani is een ervaren moeder en zorgt, samen met de rest van de groep, erg goed voor haar kroost. Of het om mannetjes of vrouwtjes gaat, is nog niet bekend. De jongen blijven nog veel in hun hol en we willen ze zoveel mogelijk met rust laten", zegt Vermij-Van Dijk. 

Vlekkenpatroon 

De Afrikaanse wilde hond is te herkennen aan de vlekken in zijn vacht en grote, afgeronde oren. Het vlekkenpatroon en de kleur van de vlekken verschilt zeer per individu, maar onder verwante dieren en dieren uit dezelfde regio zijn gelijkenissen te vinden. De jongen zijn meer zwart van kleur met enkele witte vlekken. 

Afrikaanse wilde honden, geen naaste familie van de huishond, zijn hele sociale dieren. Zij delen zelfs hun eten met dieren die niet mee kunnen op jacht. Moeders met jongen of zieke dieren krijgen van de rest van de groep te eten. 

Door: Nationale Recreatiegids
Beeld: Beekse Bergen / Mariska Vermij-van Dijk

 

22 april '24 (15:13)

Queen Elizabeth tijdelijk te zien in Madame Tussauds Amsterdam

Het wassen beeld van de Britse koningin Elizabeth staat in april en mei in Madame Tussauds in Amsterdam. Het beeld, dat gewoonlijk in Wenen staat, komt ter ere van haar geboortedag en Koningsdag naar Nederland.

22 april '24 (11:19)

Ook de stoomtrein in de Efteling gaat met de tijd mee

Het tijdperk van de tuffende stoomlocomotief in de Efteling is voorbij. Ook deze attractie in het pretpark in Kaatsheuvel moet met de tijd mee. Daarom besloot de Efteling om hier een elektrische trein van te maken, om de klimaatdoelen van het pretpark te halen. Dat meldt de Efteling.

22 april '24 ( 9:11)

Ouwehands Dierenpark eerste dierentuin in Nederland met koala's

Drie koala's zijn vrijdag aangekomen in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Ze zijn vanaf donderdag te zien voor bezoekers. Het is voor het eerst dat een dierentuin in Nederland koala's heeft.

19 april '24 (12:02)

Topmodel Heidi Klum vanaf nu te zien in Madame Tussauds

Vanaf vandaag kun je in het Madame Tussauds een nieuw wassenbeeld bekijken. Het Duitse topmodel Heide Klum is nu ook als wassenbeeld te zien in Madame Tussauds. Ze staat bekend om haar werk als internationaal topmodel, uitvoerend producent en presentatrice, meldt het museum.

19 april '24 ( 9:41)

Te veel bezoekers bij Efteling: miljoenenboete hangt boven hoofd

De Raad van State moet beslissen of de Efteling een boete krijgt opgelegd. Het pretpark in Kaatsheuvel zou meer bezoekers over de vloer hebben gehad dan toegestaan. Omwonenden stellen al meerdere jaren dat de Efteling het maximumaantal bezoekers overschrijdt. Als zij gelijk krijgen, dan hangt er een flinke boete boven het hoofd van het Kaatsheuvelse attractiepark, meldt Looopings.

18 april '24 (10:33)

Veel bijzondere gasten op het eerste Aardbewoners Festival van ARTIS

Wil je weten wat onder meer André Kuipers, Máty;as Bittenbinder en Diederik Gommers eraan doen om de aarde leefbaar door te geven? Kom dan van 15 tot en met 23 juni naar ARTIS. De dierentuin organiseert voor het eerst het Aardbewoners Festival voor kinderen en volwassenen die in verbinding willen komen met de natuur. Bezoekers ervaren tijdens het festival hoe alles wat leeft met elkaar verbonden is. Dit meldt ARTIS. 

17 april '24 (12:40)

Restaurant en attractiepark moeten geschil uitvechten bij rechter, niet bij gemeente

De onenigheid tussen Boscafé Het Maasdal en attractiepark Mind Mystery moet via de rechter worden opgelost en niet via de gemeente. De gemeente Horst aan de Maas heeft aangegeven dat zij zich niet gaan bemoeien met het geschil, meldt de Limburger.

16 april '24 (12:54)

GaiaZOO verwelkomt pasgeboren gorilla

Leuk nieuwtje vanuit GaiaZOO. Daar is namelijk een zilverrug gorilla geboren. Volgens een verzorger van de dierentuin maakt de gorilla het goed, meldt 1Limburg.

15 april '24 (11:42)

Wijziging in jaarkaarten Efteling: Classic, Plus en Premium-abonnementen

De Efteling hanteert vanaf juni een nieuw systeem voor de jaarabonnementen. Zo heeft het pretpark besloten om de bezoekers meer flexibiliteit te bieden in het afsluiten van een abonnement. Bezoekers kunnen nu kiezen tussen een Classic, Plus en Premium-abonnement. De prijzen hiervan variëren tussen 225 en 390 euro per jaar, meldt de Efteling.

15 april '24 (11:15)

Bij attractiepark DippieDoe komen de snacks naar jou toe

Wie naar het attractiepark DippieDoe gaat zal daar een unieke snackautomaat tegenkomen. Die staat namelijk niet op één plek, zoals je normaal gesproken van een snackautomaat verwacht. Die in het attractiepark in Best rijdt namelijk rondjes door het park. Hiermee is DippieDoe het eerste pretpark met een zelfrijdende snackautomaat, meldt het pretpark.