Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Heerlen gaat het Romeinse verleden meer zichtbaar maken in de binnenstad

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Het Romeins Kwartier in Heerlen komt steeds meer tot leven dankzij het nieuwe Stadskantoor en de – toekomstige – musea: Mijnmuseum, de Vondst en Romeins Museum. Maar niet alleen de gebouwen maken de stad, het zijn vooral de mensen die moeten genieten van een prettig bezoek aan het centrum. En dus krijgt ook de openbare ruimte van het Romeins Kwartier een flinke make-over en worden delen voetgangersgebied. Het college stelde daartoe een aantal ontwerpen voor de openbare ruimte vast. Het gaat dan specifiek over de Coriovallumstraat-West, Dr. Poelsstraat en het Raadhuisplein. Daarnaast is er groen licht voor een aantal verkeersmaatregelen in het centrum. Dit meldt de gemeente Heerlen. 
Op het kruispunt van twee Romeinse wegen en tussen twee beekdalen ligt het hedendaagse Romeins Kwartier Heerlen. Hier ligt de oorsprong van Heerlen. De stad wil die geschiedenis meer zichtbaar maken, ook in het straatbeeld. Daarbij is het belangrijk dat bezoekers ongedwongen kunnen rondkijken en wandelen, zonder hinder van verkeer.
 

Wat gaat er zoal gebeuren?

 
Het Raadhuisplein krijgt twee grote, unieke elementen: ‘Forum’ en ‘Amfitheater’, namen die naar de Romeinse tijd verwijzen. Het Forum zal een verborgen archeologische kluis bevatten met schatten van Heerlen. Ook komen er waterelementen, een grote solitaire accentboom en is er speciale aandacht voor subtiele verlichting.
 
De Coriovallumstraat-West wordt een ruimte om te verblijven en wordt daarom ingericht als een erfgebied met soorten groen met een Romeinse oorsprong en water. Maar ook elementen, zoals bankjes of prullenbakken, die doen terugdenken aan het Romeins verleden.
 
Een deel van de Dr. Poelsstraat en Geleenstraat wordt voetgangersgebied met uitzondering van laden en lossen en ontheffingen. De kortparkeerplaatsen en taxistandplaats worden verplaatst. Zo kunnen de mensen in de stad meer genieten van de nieuwe pleintjes en straatjes.
 
Ook komt er op het Raadhuisplein en in de Coriovallumstraat nieuwe bestrating die bestaat uit gebakken klei in warme, zachte tinten verwijzend naar het Romeins verleden.
 
Video’s
 
Een aantal werkzaamheden is inmiddels gestart. Nu de coronamaatregelen het moeilijk maken om fysieke bijeenkomsten te organiseren, werkt de gemeente aan een serie video’s waarin alle plannen nader worden toegelicht. Daarnaast worden de omwonenden en ondernemers uit het Romeins Kwartier op de hoogte gehouden over de planning en werkzaamheden via onder meer nieuwsbrieven en de website. De webpagina – waar ook de ontwerpen te bekijken zijn – is: heerlen.nl/openbare-ruimte-rk
 
Burgemeester van Grunsvenplein
 
Het college stelde ook het definitief ontwerp van het Van Grunsvenplein vast. Daarvan zijn de uitvoerende werkzaamheden inmiddels gestart.
 
Samen
 
Het Romeins Kwartier is een IBA-project: gemeente en IBA Parkstad zien hier grote kansen voor versterking van de identiteit van het gebied en haar inwoners en ondernemers. Supervisor centrum Jo Coenen heeft de ontwerpen positief beoordeeld. Naast IBA Parkstad werkt de gemeente hierbij tevens samen en ontvangt een financiële bijdrage vanuit het Rijk via de Regio Deal Parkstad en de Provincie Limburg onder het mom: Samen maken we het Centrum.
 
Door: Nationale Recreatiegids
25 april '24 (11:20)

Verdrietig nieuws: Efteling-huiskat Pjotr is overleden

Huiskat Pjotr die jarenlang in de Efteling woonde en vooral het Spookslot tot zijn thuis maakte, is deze week overleden aan de gevolgen van ouderdom. Een werknemer maakt het verdrietige nieuws bekend op Facebook. Dit meldt Looopings. 

24 april '24 (13:11)

Avonturenboerderij Molenwaard opent nieuw themagebied

Het mocht eventjes duren, maar dan heb je ook wat. Na een jaar te hebben gebouwd aan een nieuw themagebied is Avonturenboerderij Molenwaard blij dat zij ‘Het Erf’ officieel mogen openen. Op Het Erf vind je onder ander de nieuwe attractie ‘Fien & Teun Trekkerbaan’, horecapunt ‘Bakkerij de Boerderij’ en is er een nieuwe ontdekkingstocht genaamd ‘Het Insectenpad’, meldt Het Kompas Hardinxveld.

24 april '24 ( 9:49)

Erfgoedverenigingen niet blij met elektrificeren Stoomtrein in Efteling

De Stoomtrein in de Efteling gaat verduurzamen. Het pretpark in Kaatsheuvel kondigde deze week aan dat de treintjes van de steenkool afgaan en binnenkort op elektriciteit gaan rijden. Ondanks dat er afgezien van de aandrijving niets verandert aan de attractie, zijn erfgoedverenigingen Stichting Mobiele Collectie Nederland (MCN) en Historisch Railvervoer Nederland (HRN) niet blij met de beslissing, meldt Monumentaal.

23 april '24 (11:11)

Sprookjesboom in Efteling vertelt geen verhaaltjes

Het lijkt bijna alsof de Efteling bezig is met een complete metamorfose van het park. Naast de Stoomtreintjes, Doornroosje en het Snoephuisje is het nu ook tijd voor de Sprookjesboom om verbouwd te worden. Dat levert een enigszins griezelig aangezicht op. De Sprookjesboom heeft momenteel geen mond meer om mee te praten, meldt Looopings.

22 april '24 (15:13)

Queen Elizabeth tijdelijk te zien in Madame Tussauds Amsterdam

Het wassen beeld van de Britse koningin Elizabeth staat in april en mei in Madame Tussauds in Amsterdam. Het beeld, dat gewoonlijk in Wenen staat, komt ter ere van haar geboortedag en Koningsdag naar Nederland.

22 april '24 (11:19)

Ook de stoomtrein in de Efteling gaat met de tijd mee

Het tijdperk van de tuffende stoomlocomotief in de Efteling is voorbij. Ook deze attractie in het pretpark in Kaatsheuvel moet met de tijd mee. Daarom besloot de Efteling om hier een elektrische trein van te maken, om de klimaatdoelen van het pretpark te halen. Dat meldt de Efteling.

22 april '24 ( 9:11)

Ouwehands Dierenpark eerste dierentuin in Nederland met koala's

Drie koala's zijn vrijdag aangekomen in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Ze zijn vanaf donderdag te zien voor bezoekers. Het is voor het eerst dat een dierentuin in Nederland koala's heeft.

19 april '24 (12:02)

Topmodel Heidi Klum vanaf nu te zien in Madame Tussauds

Vanaf vandaag kun je in het Madame Tussauds een nieuw wassenbeeld bekijken. Het Duitse topmodel Heide Klum is nu ook als wassenbeeld te zien in Madame Tussauds. Ze staat bekend om haar werk als internationaal topmodel, uitvoerend producent en presentatrice, meldt het museum.

19 april '24 ( 9:41)

Te veel bezoekers bij Efteling: miljoenenboete hangt boven hoofd

De Raad van State moet beslissen of de Efteling een boete krijgt opgelegd. Het pretpark in Kaatsheuvel zou meer bezoekers over de vloer hebben gehad dan toegestaan. Omwonenden stellen al meerdere jaren dat de Efteling het maximumaantal bezoekers overschrijdt. Als zij gelijk krijgen, dan hangt er een flinke boete boven het hoofd van het Kaatsheuvelse attractiepark, meldt Looopings.

18 april '24 (10:33)

Veel bijzondere gasten op het eerste Aardbewoners Festival van ARTIS

Wil je weten wat onder meer André Kuipers, Máty;as Bittenbinder en Diederik Gommers eraan doen om de aarde leefbaar door te geven? Kom dan van 15 tot en met 23 juni naar ARTIS. De dierentuin organiseert voor het eerst het Aardbewoners Festival voor kinderen en volwassenen die in verbinding willen komen met de natuur. Bezoekers ervaren tijdens het festival hoe alles wat leeft met elkaar verbonden is. Dit meldt ARTIS.