Normal_rss_entry-328138

Hoewel iedereen vanaf 13 jaar met ingang van zaterdag een coronatoegangsbewijs bij zich moet hebben voor een bezoek aan een horecazaak, (sport)evenement of een kunst- en cultuurinstelling, wordt daar niet van meet af aan streng op gecontroleerd. Dat komt naar voren uit een rondgang langs een aantal horecabedrijven in onder meer Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Arnhem, Doetinchem en Roermond.

In twee grote horecagelegenheden in het centrum van Rotterdam moesten alle bezoekers zaterdagochtend hun coronatoegangsbewijs laten zien, maar een exploitant van een zaak een stukje verderop liet weten dat hij de CoronaCheck-app alleen scant als de gasten daarom vragen. In een ander tentje in de Rotterdamse binnenstad liep af en toe een medewerker langs de tafeltjes om te controleren. "We zijn te klein om constant iemand bij de deur te hebben", legde de uitbater uit.

In Den Haag zaten zaterdagmiddag de meeste horecabezoekers op een terras vanwege het mooie weer. Een vrouw aan een tafeltje in de zon had niet het idee dat bij de gasten die binnen naar het toilet gaan de CoronaCheck-app wordt gecontroleerd. Een ober op een terras op het Plein zei dat in de zaak waar hij werkt inderdaad geen controle is voor toiletbezoekers, maar wel voor gasten die binnen gaan zitten. "Er zijn twee tafels binnen bezet en de mensen die daaraan zitten, lieten zonder problemen hun QR-code zien", zei de horecamedewerker. De exploitante van een koffietent liet weten dat ze de app wel controleert. Ze noemt de controles "belangrijk".

Steekproefgewijs

In een café bij de Prinsengracht in Amsterdam werden wel alle coronatoegangsbewijzen gevraagd. Bij een restaurant in het Westerpark controleerden ze steekproefgewijs en bij een ander restaurant in hetzelfde park waren helemaal geen controles. Dat gold ook voor een restaurant bij het Olympisch Stadion.

In Roermond leken tal van horecazaken niet al te veel werk te maken van het checken van coronatoegangsbewijzen. In veel restaurants aan het Munsterplein en op de Roerkade hoefden de bezoekers hun QR-code niet te laten scannen. In een theaterhotel in de Limburgse stad was er wel controle voor bezoek aan de brasserie, maar niet voor het toiletbezoek.

Irritatie

Ook de horeca in het centrum van Utrecht wekte niet de indruk prioriteit te geven aan het controleren van de coronapas. Een bezoeker die vier cafés aandeed, hoefde in slechts een gelegenheid het bewijs van vaccinatie te laten zien.

In het centrum van Arnhem gaven veel horecagelegenheden buiten op het terras aan dat een coronatoegangsbewijs nodig is om naar binnen te mogen. Een aantal willekeurig gekozen restaurants en café's vroeg inderdaad om een bewijs bij de ingang. Volgens een cafébaas aan het plein waar de markt werd gehouden, irriteerde het sommige mensen dat ze een toegangsbewijs moesten tonen, maar verliep het controleren in het algemeen soepel.

In het centrum van Doetinchem hangt een grote banner met de tekst ‘Op weg naar café of restaurant? Houd uw coronatoegangsbewijs klaar!’ Maar op het Simonsplein werd zaterdagmiddag nauwelijks gecontroleerd. De café's gaven desgevraagd aan alleen mensen te controleren die binnen aan een tafeltje gaan zitten. Ook andere horecagelegenheden op het plein leen die regel te hanteren.

Door: ANP