Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Corona-apps van de overheid staan op miljoenen telefoons

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
De app CoronaCheck is tot nu toe zo'n tien miljoen keer gedownload, en gebruikt om ongeveer 28 miljoen QR-codes aan te maken. Hoewel de app over het algemeen goed werkt, zijn er nog altijd enige technische haperingen, meldt demissionair coronaminister Hugo de Jonge. De app is belangrijk voor de versoepelingen die dinsdag werden aangekondigd.

Met de app kunnen mensen aantonen dat ze gevaccineerd zijn tegen corona, hersteld van een eerdere besmetting of recent zijn getest. Met name rond de lancering werd de app geplaagd door technische problemen. Zo raakten de systemen overbelast doordat te veel mensen in een keer een QR-code probeerden aan te maken, en kwam informatie over vaccinaties niet goed door. Mensen konden daardoor geen code aanmaken, terwijl dat eigenlijk wel zou moeten. Dat laatste had allerlei oorzaken.

Als het nu mis gaat, kan dat komen door "technische fouten" in de manier waarop de GGD-registraties van een vaccinatie doorkomen in het systeem achter de app. Daar wordt aan gewerkt. Dat geldt ook voor het probleem dat mensen die hun eerste prik niet bij de GGD hebben gekregen maar de tweede wel, aldus de minister. Voor mensen die problemen ondervinden, kan handmatig een oplossing worden gezocht.

De app kan gebruikt worden als coronatoegangsbewijs. Die worden vanaf 25 september verplicht in grotere delen van de samenleving, zo kondigde het kabinet woensdag aan. Dat betekent dat je in de horeca een groen vinkje moet kunnen laten zien als je iets wilt bestellen. De app waarmee de QR-codes uit CoronaCheck gescand kunnen worden is 844.000 keer gedownload.

Naast CoronaCheck is er ook nog de app CoronaMelder, die gebruikers kan waarschuwen als zij in de buurt zijn geweest van een andere gebruiker die positief is getest op het virus. Die app is ruim vijf miljoen keer gedownload en wordt door zo'n 2,5 miljoen mensen daadwerkelijk gebruikt.

Bijna 200.000 keer werd via de app melding gemaakt van een besmetting, waarna meer dan 200.000 mensen zich vanwege een dergelijke melding lieten testen. 15.767 van hen bleken daadwerkelijk besmet. Desondanks vindt het kabinet dat de app een goede aanvulling is op het bron- en contactonderzoek. Het kabinet wil de app daarom in ieder geval tot 10 januari in de lucht houden. Voor CoronaMelder is in 2020 en 2021 samen 23 miljoen euro uitgetrokken.

Door: ANP

19 april '24 ( 9:19)

Verscherpte regels bij Nationale Herdenking om kans op verstoringen

Er worden dit jaar extra maatregelen genomen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam, vanwege de kans op spontane protestacties of verstoringen. Zo worden maximaal 10.000 mensen toegelaten op het plein, zijn borden, vlaggen of versterkers niet toegestaan en moeten alle aanwezigen daarop gefouilleerd worden.

19 april '24 ( 8:54)

Zanger Chef'Special heeft hernia, clubtour verplaatst

Chef'Special moet ook de rest van de clubtournee verplaatsen. Zanger Joshua Nolet heeft een acute hernia en moest onverwacht worden geopereerd. Door de operatie moet Nolet de komende weken rust nemen.

18 april '24 (15:07)

Twee koninginnen bij opening Amsterdam Spanish Film Festival

Koningin Máxima en koningin Letizia hebben donderdagmiddag in Koninklijk Theater Tuschinski de viering van het 10-jarig bestaan van het Amsterdam Spanish Film Festival bijgewoond. Het filmfestival wordt gehouden van 12 tot en met 21 april, met een programmering in bioscopen in Amsterdam, Amstelveen en Haarlem. Koning Felipe en koningin Letizia van Spanje brengen woensdag en donderdag een staatsbezoek aan Nederland.

18 april '24 ( 8:40)

Cabaretduo Yentl en de Boer breken voorstelling af: Christine de Boer onwel

Christine de Boer van cabaretduo Yentl en de Boer is woensdagavond tijdens een voorstelling in Maastricht onwel geworden. De show is daardoor vroegtijdig afgebroken, bevestigt het management aan het ANP na berichtgeving van De Limburger.

18 april '24 ( 8:33)

Geluidsoverlast in Rotterdamse kuip: vanaf 2026 geen concerten meer

In de Rotterdamse Kuip, het stadion van voetbalclub Feyenoord, worden vanaf 2026 geen grote concerten meer gehouden. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente Rotterdam na berichtgeving van het AD. In de buurt van het stadion worden woningen gebouwd en het is heel duur om die te isoleren tegen het harde geluid van muziekoptredens. De Kuip wordt gecompenseerd met een "miljoenenbedrag" door de gemeente, aldus de woordvoerder.

17 april '24 (13:27)

Prinsjesdag vier je straks niet bij paleis, maar bij festivallocatie Noordeinde

Het lijkt erop dat Prinsjesdag verandert in het Prinsjesfestival. De traditionele opening van het parlementaire jaar zou verouderd zijn. Traditiegetrouw speelt het Koninklijk Huis een belangrijke rol, met onder meer een toer door de Haagse binnenstad, gepaard met paarden, militaire begeleiding en muziek. Daar komt verandering in, meldt NOS.

17 april '24 (10:25)

Extra concert van Froukje in AFAS Live

Froukje geeft komend najaar een derde concert in AFAS Live in Amsterdam. De extra show is op 22 november, maakt concertorganisator MOJO woensdag bekend.

16 april '24 (12:17)

Racoon in het najaar opnieuw op clubtour

Racoon gaat dit najaar op clubtour door Nederland. Dat maakt de band dinsdag bekend. De tour draagt de naam It Is What It Is, net als het nieuwe album dat Racoon dit najaar uitbrengt.

16 april '24 ( 9:12)

Bevrijdingsfestival Alkmaar moet wijken voor broedende lepelaars

Waar normaal gesproken het Bevrijdingsfestival in Alkmaar in het Cultuurpark de Hout wordt georganiseerd, moeten mensen die de vrijheid willen vieren dit jaar wijken naar een andere locatie. In het park zijn lepelaars neergestreken om hier te broeden. Daarom gaat het festival dit jaar verhuizen, meldt NH Nieuws.

15 april '24 ( 8:57)

Jubilerende Nits onder de indruk van optredens in Carré

De twee optredens op zaterdag en zondag in Koninklijk Theater Carré hebben indruk gemaakt op de mannen van Nits. De Nederlandse popgroep viert dit jaar het 50-jarig bestaan en gaf daarom onder meer twee optredens in het beroemde Amsterdamse theater.