Normal_rss_entry-326644

Het controleren op coronatoegangsbewijzen in de horeca is niet de taak van boa's (buitengewoon opsporingsambtenaren). Dat zegt voorzitter Richard Gerrits van vakbond BOA ACP. Volgens hem ligt die verantwoordelijkheid bij ondernemers zelf.

Tijdens de persconferentie zei demissionair premier Mark Rutte dinsdagavond dat vanaf 25 september een coronatoegangsbewijs verplicht is in horeca, theaters en bij festivals en professionele sportwedstrijden. Verder maakte hij bekend dat het kabinet extra geld vrijmaakt voor gemeenten om extra toezichthouders te kunnen aannemen voor de handhaving.

Maar dat is volgens de voorzitter dus niet de taak van boa's. Die kunnen zich niet goed verdedigen "op het moment dat het escaleert", stelt hij. Boa's beschikken namelijk niet over de middelen die bijvoorbeeld de politie wel heeft, zoals een wapenstok, zegt hij. "Wij gaan boa's niet blootstellen aan gevaren." Goed overleg over de manier waarop dit zou moeten gebeuren, is dan ook nodig volgens Gerrits.

Bevoegdheid

Daarbij is volgens hem ook eerder toegezegd dat er extra boa's zouden worden opgeleid, maar is dit niet gebeurd. Hij zegt contact te zullen zoeken met demissionair veiligheidsminister Ferdinand Grapperhaus, om te vragen hoe hij dit precies voor zich ziet.

De voorzitter stelt voor om boa's de bevoegdheid te geven in heel Nederland te mogen handhaven, in plaats van in één stad of regio zoals nu het geval is. Zo kunnen boa's ook in een ander gebied worden ingezet waar meer boa's nodig zijn, bijvoorbeeld doordat hier meer evenementen of horecazaken zijn.

Door: ANP