Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

'Aangifte als Blijdorp uit geldnood gezonde dieren afmaakt'

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Een aantal dierenrechtenorganisaties en dierenvrienden zeggen direct aangifte te zullen doen als Diergaarde Blijdorp uit financiële nood overgaat tot het doden van gezonde dieren. Ze schrijven dat aan zowel directeur Erik Zevenbergen van de Rotterdamse dierentuin als aan de gemeenteraad.

De dierentuin zit door corona in de problemen, net als veel andere dierentuinen in het land. Vorige week meldde wethouder Bert Wijbenga (dierenwelzijn) dat Blijdorp om het aantal dieren te verminderen, in het uiterste geval en "zeer tegen haar zin" misschien zal moeten overgaan tot euthanasie.

Dat vinden de dierenorganisaties, waaronder Comité Dierennoodhulp, te gek voor woorden. "Wij willen u erop wijzen dat het doden van gezonde dieren geen euthanasie is. Euthanasie wordt bij mensen altijd uitgevoerd op eigen verzoek en vindt plaats bij een ondraaglijk en uitzichtloos lijden. Ook dieren kunnen euthanasie krijgen, maar dat is dan wel omdat een dier ernstig ziek is of ondraaglijk lijdt", schrijven ze. "U heeft zelf als commerciële instelling ervoor gekozen om zoveel dieren in uw dierentuin gevangen te houden ten einde hen tentoon te stellen voor het vermaak van de bezoekers. U heeft dus de zorgplicht voor al die dieren, ook nu het financieel minder met uw bedrijf gaat. Wij hopen uiteraard dat aangifte niet nodig is en uw dierentuin voor de verstandige, eenvoudige en diervriendelijke weg kiest en die is dat uw dierentuin stopt met fokken."

Gevangenschap

De organisaties vinden dierentuinen sowieso niet meer van deze tijd. Volgens hen lijden dieren onder gevangenschap en dienen fokprogramma's geen enkel doel. Ze kwamen afgelopen week ook al in het geweer tegen Artis. Ook de Amsterdamse dierentuin zit in geldnood en laat daarom de drie leeuwen verhuizen naar Frankrijk, omdat er geen geld is voor een broodnodig nieuw verblijf.

Donderdagavond spreekt een commissie van de Rotterdamse gemeenteraad in een spoeddebat over een lening van 10 miljoen euro aan Blijdorp.

Door: ANP

20 juni '24 (11:10)

Efteling wil studiedagen in kaart brengen om drukke dagen vast te stellen

Studiedagen van scholieren betekenen voor de Efteling vaak onverwachtse drukte. Vandaar dat de Efteling op een speciale pagina op de website aan ouders vraagt om de studiedagen van hun kinderen in te vullen. Iedere ouder kan maximaal tien dagen invullen. De Efteling kan hierdoor de personeelsplanning zo aanpassen dat er op zulke dagen voldoende bezetting is. Dit meldt Looopings.

19 juni '24 (10:32)

Kermis Lelystad gaat niet door: vergunningaanvraag ‘niet realistisch’

Voor het tweede jaar op rij gaat de kermis op De Meent in Lelystad niet door. De vergunning die werd ingediend bleek ‘niet realistisch’, aldus de gemeente. Wat er dan precies niet realistisch was aan de aanvraag, dat wil de gemeente niet kwijt, meldt Omroep Flevoland.

19 juni '24 ( 9:43)

Attractie in Oud Valkeveen blijft steken: inzittenden half uur vast

Het zal een spannend half uur zijn geweest voor een aantal kinderen die dinsdag in attractiepark Oud-Valkeveen in Naarden waren. Toen zij samen met een ouder in de vrije val-attractie gingen voor een duikvlucht bleef de attractie steken. De inzittenden hebben een half uur vastgezeten, tot zij met een hoogwerker uit de attractie werden bevrijd, meldt NH Nieuws.

18 juni '24 (12:02)

Zwemkasteel Nienoord weer geopend

Na een periode van verbouwing en verduurzaming is het zwembad op Landgoed Nienoord, het Zwemkasteel, weer geopend. Vandaag starten de zwemleskinderen weer met hun zwemlessen bij Zwemkasteel Nienoord in Leek, meldt Landgoed Nienoord.

17 juni '24 (13:17)

Kan een nieuwe locatie de kermis in Nibbixwoud redden?

Een aantal jaren geleden stopte de kermis in Nibbixwoud vanwege tegenvallende bezoekerscijfers. De mogelijke oorzaak daarvan was de locatie op het parkeerterrein van sportcomplex De Dres. Daarom heeft de kermisorganisatie hernieuwde hoop, met een kermis op een nieuwe locatie, in het hart van Nibbixwoud, meldt NH Nieuws.

14 juni '24 (14:44)

Gemeente verjaagt hangjongeren met muziek van Efteling

Een parkeergarage in de gemeente Deurne werd voor lange tijd geteisterd door hangjongeren. Daar heeft het gemeentebestuur iets op gevonden: de muziek van Carnaval Festival uit de Efteling, meldt Looopings.

13 juni '24 (13:02)

Bouw Efteling Grand Hotel loopt geen vertraging op na brand

Donderdagmorgen brak er even brand uit in het Efteling Grand Hotel dat in aanbouw is. Isolatiemateriaal in een spouwmuur begon te smeulen. Er kwam veel rook vrij, maar er waren geen zichtbare vlammen. Bouwlieden wisten de situatie met een brandblusser onder controle te houden, maar desondanks kwam de brandweer snel ter plekke. Een ambulance controleerde of medewerkers die rook hadden ingeademd naar het ziekenhuis moesten. Dit meldt BN de Stem. 

12 juni '24 (15:29)

Diergaarde Blijdorp doet wegwerpbekers in de ban

Vanaf halverwege juni gaat Diergaarde Blijdorp in Rotterdam geen wegwerpbekers meer gebruiken op de to go locaties. Alle warme en koude dranken worden vanaf dan geserveerd in statiegeldbekers, die je na gebruik kunt inleveren bij speciale machines, meldt Havenloods.

11 juni '24 (10:45)

Efteling komt in de buurt van maximumaantal bezoekers

Dat de Efteling het populairste attractiepark in Nederland is, dat is al langer bekend. Maar inmiddels is het pretpark in Kaatsheuvel zó druk, dat het de grens van het maximum aantal toegestane bezoekers bereikt. Het park heeft een vergunning om jaarlijks maximaal 5 miljoen bezoekers te verwelkomen. Vorig jaar werd dit bijna bereikt: er werden in 2023 4,9 miljoen bewegingen naar het pretpark geregistreerd, meldt Looopings op basis van het jaarverslag 2023 van de Efteling. 

11 juni '24 ( 9:25)

Duidelijke verschillen tussen klanttevredenheid dagattracties

De verschillen tussen de klanttevredenheid van de grootste attractieparken, dierentuinen en aquaria in Nederland zijn duidelijk zichtbaar. Zo scoren Toverland en Hoenderdaell de hoogte waardering. SEA Life en Dolfinarium scoren het laagst. Bezoekers van attractieparken zijn over het algemeen meer tevreden dan bezoekers van dierentuinen en aquaria. Dat blijkt uit de Nationale Benchmark Attractieparken en Dierentuinen, een onderzoek van Multiscope.