Normal_rss_entry-294746

Voormalig profvoetballer Sjaak Swart wil een crowdfunding opzetten voor de leeuwen in Artis. De coronacrisis raakt de Amsterdamse dierentuin zo hard, dat de drie leeuwen van het park half februari weg moeten. "Dat mag nooit van zijn leven gebeuren", zei 'Mister Ajax' donderdagochtend in Goedemorgen Nederland.

Swart zegt zijn best te gaan doen om veel geld op te halen voor de dierentuin. "Ik hoop dat er veel opgehaald wordt. Het mag nooit gebeuren dat die leeuwen verdwijnen uit Amsterdam. Artis is een traditie, en dat is net alsof Ajax weg zou gaan bijvoorbeeld. Dat kan niet. Iedereen roep ik op dat ze absoluut iets moeten doen voor die leeuwen om die te behouden."

Het 82-jarige voetbalicoon zei in de uitzending niet hoe en waar hij de inzameling gaat organiseren. Artis heeft sinds 1839 leeuwen. Een nieuw verblijf voor de dieren kost ruim 4 miljoen euro. Dat geld is er op dit moment simpelweg niet, en daarom moeten de dieren weg. Zij verhuizen naar een dierentuin in Zuid-Frankrijk.

Crowdfundings hebben zich de laatste week zeer succesvol bewezen. Voor een Primera-winkel in Den Bosch die door relschoppers werd gesloopt, zamelde GeenStijl binnen twee dagen ruim een ton in. En ook een actie voor een gezonken caféboot in het centrum van Den Haag leverde binnen een etmaal vele tienduizenden euro's op.

Door: ANP