Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

'Sluiting attractieparken zorgt voor stijging coronabesmettingen'

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Het sluiten van attractieparken, musea en dierentuinen zal een daling van het aantal coronabesmettingen juist tegenwerken, zegt directeur van de Club van Elf Kees Klesman. Volgens de directeur van de Club, waar onder meer de Efteling, het Nederlands Openluchtmuseum en meerdere dierentuinen lid van zijn, vormen attractieparken, musea en dierentuinen een noodzakelijke uitlaatklep voor mensen.

"We snappen dat de situatie op dit moment ernstig is", aldus Klesman. Hij liep maandagmiddag vooruit op de sluiting van zijn sector die het kabinet 's avonds mogelijk gaat aankondigen in de strijd tegen het oplopende aantal coronabesmettingen. "Maar het is echt noodzakelijk dat mensen er af en toe even uit kunnen. Zeker met de kerstvakantie in zicht is het zo belangrijk, ook voor kinderen, om even stoom te kunnen afblazen in een attractiepark of dierentuin. In parken en musea kunnen mensen op een veilige manier ontspannen. We hebben al het hele jaar ervaring met mensen op een veilige manier vermaken."

De kerstvakantie is voor sommige parken en musea, zoals het Openluchtmuseum, dé piekperiode van het jaar. Klesman: "Sommige van onze leden maken een kwart van hun omzet in december. Alle locaties hebben het al erg zwaar gehad dit jaar, als deze sluiting doorgaat, is dat een nekslag. We gaan dan ook extra steun nodig hebben, bovenop wat er al aan pakketten ligt." De Club van Elf beraadt zich nog op hoeveel geld de sector extra nodig zal hebben.

Niet haalbaar

De directeur begrijpt dat het niet haalbaar is alle sectoren te sluiten en de attractieparken open te houden. "Verwarring over de maatregelen is het laatste dat we nodig hebben. Maar als je puur naar het aantal besmettingen kijkt, zal een sluiting van parken, dierentuinen en musea volgens mij alleen maar voor een stijging van het aantal besmettingen gaan zorgen."

Ook de directeur van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen, Wineke Schoo, meent dat een sluiting van attractieparken, zoals dierenparken, niet goed is voor de daling van het aantal besmettingen. "Mensen gaan alleen maar dichter op elkaar kruipen als ze verder niets te doen hebben. Ik ben geen wetenschapper, maar dat kan natuurlijk leiden tot een stijging van het besmettingscijfer. In gewone parken en het bos zal het ook alleen maar drukker worden. En daar is geen toezicht, zoals bij ons." Ze is teleurgesteld door de plannen voor de sluiting van haar sector. "Maar als het kabinet het zo beslist, hebben wij ermee te dealen."

Door: ANP

21 juni '24 (12:53)

Kermis in Dordrecht is verhuisd en heeft plek voor vijftig attracties

Vanaf zaterdag gaat de kermis in Dordrecht negen dagen lang open. En de kermis is groter dan ooit dankzij de verhuizing van de binnenstad naar de Laan van Europa. Bezoekers kunnen genieten van meer dan vijftig attracties. Kermismeester Ruud de Dreu is enthousiast en noemt het een openluchtpretpark. Dit meldt RTV Dordrecht. 

21 juni '24 (11:03)

Fossa's voor tweede keer geboren Zooparc Overloon

Voor de tweede keer zijn in een Nederlands dierenpark fossa's geboren. In ZooParc Overloon kwamen de twee fossa's of fretkatten ter wereld. De eerste keer was in 2021, eveneens in Overloon.

20 juni '24 (11:10)

Efteling wil studiedagen in kaart brengen om drukke dagen vast te stellen

Studiedagen van scholieren betekenen voor de Efteling vaak onverwachtse drukte. Vandaar dat de Efteling op een speciale pagina op de website aan ouders vraagt om de studiedagen van hun kinderen in te vullen. Iedere ouder kan maximaal tien dagen invullen. De Efteling kan hierdoor de personeelsplanning zo aanpassen dat er op zulke dagen voldoende bezetting is. Dit meldt Looopings.

19 juni '24 (10:32)

Kermis Lelystad gaat niet door: vergunningaanvraag ‘niet realistisch’

Voor het tweede jaar op rij gaat de kermis op De Meent in Lelystad niet door. De vergunning die werd ingediend bleek ‘niet realistisch’, aldus de gemeente. Wat er dan precies niet realistisch was aan de aanvraag, dat wil de gemeente niet kwijt, meldt Omroep Flevoland.

19 juni '24 ( 9:43)

Attractie in Oud Valkeveen blijft steken: inzittenden half uur vast

Het zal een spannend half uur zijn geweest voor een aantal kinderen die dinsdag in attractiepark Oud-Valkeveen in Naarden waren. Toen zij samen met een ouder in de vrije val-attractie gingen voor een duikvlucht bleef de attractie steken. De inzittenden hebben een half uur vastgezeten, tot zij met een hoogwerker uit de attractie werden bevrijd, meldt NH Nieuws.

18 juni '24 (12:02)

Zwemkasteel Nienoord weer geopend

Na een periode van verbouwing en verduurzaming is het zwembad op Landgoed Nienoord, het Zwemkasteel, weer geopend. Vandaag starten de zwemleskinderen weer met hun zwemlessen bij Zwemkasteel Nienoord in Leek, meldt Landgoed Nienoord.

17 juni '24 (13:17)

Kan een nieuwe locatie de kermis in Nibbixwoud redden?

Een aantal jaren geleden stopte de kermis in Nibbixwoud vanwege tegenvallende bezoekerscijfers. De mogelijke oorzaak daarvan was de locatie op het parkeerterrein van sportcomplex De Dres. Daarom heeft de kermisorganisatie hernieuwde hoop, met een kermis op een nieuwe locatie, in het hart van Nibbixwoud, meldt NH Nieuws.

14 juni '24 (14:44)

Gemeente verjaagt hangjongeren met muziek van Efteling

Een parkeergarage in de gemeente Deurne werd voor lange tijd geteisterd door hangjongeren. Daar heeft het gemeentebestuur iets op gevonden: de muziek van Carnaval Festival uit de Efteling, meldt Looopings.

13 juni '24 (13:02)

Bouw Efteling Grand Hotel loopt geen vertraging op na brand

Donderdagmorgen brak er even brand uit in het Efteling Grand Hotel dat in aanbouw is. Isolatiemateriaal in een spouwmuur begon te smeulen. Er kwam veel rook vrij, maar er waren geen zichtbare vlammen. Bouwlieden wisten de situatie met een brandblusser onder controle te houden, maar desondanks kwam de brandweer snel ter plekke. Een ambulance controleerde of medewerkers die rook hadden ingeademd naar het ziekenhuis moesten. Dit meldt BN de Stem. 

12 juni '24 (15:29)

Diergaarde Blijdorp doet wegwerpbekers in de ban

Vanaf halverwege juni gaat Diergaarde Blijdorp in Rotterdam geen wegwerpbekers meer gebruiken op de to go locaties. Alle warme en koude dranken worden vanaf dan geserveerd in statiegeldbekers, die je na gebruik kunt inleveren bij speciale machines, meldt Havenloods.