Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Panorama Mesdag verliest een miljoen en ontslaat medewerkers

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Museum Panorama Mesdag in Den Haag lijdt over dit jaar een verlies van bijna een miljoen euro door de coronacrisis en moet daarom ook mensen ontslaan. Het huidige team wordt met 16 procent ingekrompen. Van de 25 mensen verliezen er drie hun baan helemaal en van zeven medewerkers gaat hun volledige betrekking naar een deeltijdbaan.

Ook moet nog verder worden gereorganiseerd. Voor volgend jaar voorziet het museum eveneens tekorten. Het is volledig afhankelijk van eigen inkomsten.

Vorig jaar ontving het museum nog 140.000 bezoekers, dit jaar komt dat aantal vermoedelijk uit op 47.000. "Een daling van 66 procent. Zonder maatregelen en extra financiële steun valt het doek in 2022", voorspelt het museum zelf.

Extra bronnen aanboren

Museum Panorama Mesdag is voornamelijk gewijd aan en bekend om het enorme panorama van Scheveningen van Hendrik Willem Mesdag. Ook beheert het andere schilderijen van Mesdag en zijn vrouw en houdt het wisseltentoonstellingen.

Mesdag heeft gevraagd om tot in lengte van dagen voor zijn werk zorg te dragen en nu is het lastig het rentmeesterschap te vervullen, aldus directeur Minke Schat. Juist recent werd de collectie ook nog uitgebreid, dankzij een particuliere schenker. Een aan twee kanten beschilderd werk van Antonio Mancini, ooit in het bezit van het echtpaar Mesdag, kon vorige maand weer in de collectie worden opgenomen.

Schat wil haar "stinkende best" gaan doen om extra financiële bronnen aan te boren. Ook is inmiddels wel bekend dat Panorama Mesdag een steunpakket van 100.000 euro van het Mondriaan Fonds tegemoet mag zien, plus een incidentele bijdrage van 338.000 euro van de stad Den Haag. Schat is "bijzonder dankbaar", maar "we kunnen de reorganisatie er helaas niet mee afwenden en zijn hiermee nog lang niet uit de zorgen."

Door: ANP

20 juni '24 (11:10)

Efteling wil studiedagen in kaart brengen om drukke dagen vast te stellen

Studiedagen van scholieren betekenen voor de Efteling vaak onverwachtse drukte. Vandaar dat de Efteling op een speciale pagina op de website aan ouders vraagt om de studiedagen van hun kinderen in te vullen. Iedere ouder kan maximaal tien dagen invullen. De Efteling kan hierdoor de personeelsplanning zo aanpassen dat er op zulke dagen voldoende bezetting is. Dit meldt Looopings.

19 juni '24 (10:32)

Kermis Lelystad gaat niet door: vergunningaanvraag ‘niet realistisch’

Voor het tweede jaar op rij gaat de kermis op De Meent in Lelystad niet door. De vergunning die werd ingediend bleek ‘niet realistisch’, aldus de gemeente. Wat er dan precies niet realistisch was aan de aanvraag, dat wil de gemeente niet kwijt, meldt Omroep Flevoland.

19 juni '24 ( 9:43)

Attractie in Oud Valkeveen blijft steken: inzittenden half uur vast

Het zal een spannend half uur zijn geweest voor een aantal kinderen die dinsdag in attractiepark Oud-Valkeveen in Naarden waren. Toen zij samen met een ouder in de vrije val-attractie gingen voor een duikvlucht bleef de attractie steken. De inzittenden hebben een half uur vastgezeten, tot zij met een hoogwerker uit de attractie werden bevrijd, meldt NH Nieuws.

18 juni '24 (12:02)

Zwemkasteel Nienoord weer geopend

Na een periode van verbouwing en verduurzaming is het zwembad op Landgoed Nienoord, het Zwemkasteel, weer geopend. Vandaag starten de zwemleskinderen weer met hun zwemlessen bij Zwemkasteel Nienoord in Leek, meldt Landgoed Nienoord.

17 juni '24 (13:17)

Kan een nieuwe locatie de kermis in Nibbixwoud redden?

Een aantal jaren geleden stopte de kermis in Nibbixwoud vanwege tegenvallende bezoekerscijfers. De mogelijke oorzaak daarvan was de locatie op het parkeerterrein van sportcomplex De Dres. Daarom heeft de kermisorganisatie hernieuwde hoop, met een kermis op een nieuwe locatie, in het hart van Nibbixwoud, meldt NH Nieuws.

14 juni '24 (14:44)

Gemeente verjaagt hangjongeren met muziek van Efteling

Een parkeergarage in de gemeente Deurne werd voor lange tijd geteisterd door hangjongeren. Daar heeft het gemeentebestuur iets op gevonden: de muziek van Carnaval Festival uit de Efteling, meldt Looopings.

13 juni '24 (13:02)

Bouw Efteling Grand Hotel loopt geen vertraging op na brand

Donderdagmorgen brak er even brand uit in het Efteling Grand Hotel dat in aanbouw is. Isolatiemateriaal in een spouwmuur begon te smeulen. Er kwam veel rook vrij, maar er waren geen zichtbare vlammen. Bouwlieden wisten de situatie met een brandblusser onder controle te houden, maar desondanks kwam de brandweer snel ter plekke. Een ambulance controleerde of medewerkers die rook hadden ingeademd naar het ziekenhuis moesten. Dit meldt BN de Stem. 

12 juni '24 (15:29)

Diergaarde Blijdorp doet wegwerpbekers in de ban

Vanaf halverwege juni gaat Diergaarde Blijdorp in Rotterdam geen wegwerpbekers meer gebruiken op de to go locaties. Alle warme en koude dranken worden vanaf dan geserveerd in statiegeldbekers, die je na gebruik kunt inleveren bij speciale machines, meldt Havenloods.

11 juni '24 (10:45)

Efteling komt in de buurt van maximumaantal bezoekers

Dat de Efteling het populairste attractiepark in Nederland is, dat is al langer bekend. Maar inmiddels is het pretpark in Kaatsheuvel zó druk, dat het de grens van het maximum aantal toegestane bezoekers bereikt. Het park heeft een vergunning om jaarlijks maximaal 5 miljoen bezoekers te verwelkomen. Vorig jaar werd dit bijna bereikt: er werden in 2023 4,9 miljoen bewegingen naar het pretpark geregistreerd, meldt Looopings op basis van het jaarverslag 2023 van de Efteling. 

11 juni '24 ( 9:25)

Duidelijke verschillen tussen klanttevredenheid dagattracties

De verschillen tussen de klanttevredenheid van de grootste attractieparken, dierentuinen en aquaria in Nederland zijn duidelijk zichtbaar. Zo scoren Toverland en Hoenderdaell de hoogte waardering. SEA Life en Dolfinarium scoren het laagst. Bezoekers van attractieparken zijn over het algemeen meer tevreden dan bezoekers van dierentuinen en aquaria. Dat blijkt uit de Nationale Benchmark Attractieparken en Dierentuinen, een onderzoek van Multiscope.