Kabinet overweegt ook attractieparken en dierentuinen tijdelijk te sluiten

Het kabinet overweegt nieuwe coronamaatregelen die de groepsgrootte moeten beperken, zoals het tijdelijk sluiten van musea, theaters en bioscopen. Ook andere gelegenheden waar veel mensen bij elkaar komen, liggen op tafel, zoals pretparken en dierentuinen, zeggen ingewijden. Alles wat ertoe kan leiden om groepen mensen, onderlinge contacten en reisbewegingen te beperken, wordt volgens hun bekeken.

Dinsdagmiddag neemt het kabinet een besluit en volgt een persconferentie om 19.00 uur. Met steviger maatregelen wil het kabinet volgens ingewijden het aantal nieuwe besmettingen sneller omlaag krijgen dan nu het geval is. Zorgminister Hugo de Jonge zei vorige week dat de nu geldende maatregelen zoals de gesloten horeca, tot in december gaan duren. Maar dat was nog geen kabinetsbesluit.

De Jonge overlegde maandagavond samen met justitieminister Ferd Grapperhaus met de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's over de situatie. Dat gebeurt vrijwel elke week.

Kerstvakantie

Een mogelijk sluiting van sportscholen lijkt vooralsnog niet door te gaan, zeggen insiders. Duidelijk is wel dat er een negatief reisadvies komt voor de kerstvakantie, zoals het OMT het kabinet heeft geadviseerd. Dat betekent dat vakantiereizen in die periode worden afgeraden. Begin dit jaar raakten mensen besmet tijdens vakanties naar sneeuwgebieden in Italië en Oostenrijk, waarna het virus zich in Nederland verspreidde.

Het aantal nieuwe coronabesmettingen was maandag volgens cijfers van het RIVM tot ruim 8.300 gezakt, terwijl dat vrijdag nog boven de 11.000 lag. Toch blijft de druk op de zorg nog groot. De druk stijgt nog maar de stijging neemt wel af, bleek maandag.

Door: ANP