Door
Redactie Nationale recreatiegids
[xx]km
Vandaag wordt olifant Irma 50 jaar. Gisteren was zij precies 45 jaar in Diergaarde Blijdorp. Twee mijlpalen na elkaar die de dierentuin bijschrijft op het imposante cv van Irma. In 1984 zorgde zij voor een primeur door als eerste olifant in Nederland een gezond jong ter wereld te brengen, Bernhardine genaamd. In 2014 werd Irma overgrootmoeder. Voor zover bekend is dat een wereldprimeur in een westerse dierentuin. Inmiddels is haar familie behoorlijk uitgebreid. In totaal heeft zij 6 kinderen, 12 kleinkinderen en 3 achterkleinkinderen voortgebracht. Ook is zij op dit moment de oudste olifant van Nederland. Dit meldt Diergaarde Blijdorp.
Als oudste en meest ervaren olifant is Irma vaak de leidster van de Blijdorp-familie bij bijzondere gebeurtenissen. Dat is het best te zien als er een bevalling is. Dan neemt zij de rol van vroedvrouw op zich en beschermt het pasgeboren olifantje. Zo zorgt ze voor orde en rust. Ook tijdens het opgroeien van de kleintjes speelt zij een beschermende rol als oma. Op dit moment is ze wat meer op de achtergrond en gesteld op rust. Misschien heeft dat ook te maken met haar hoge leeftijd.
Ter gelegenheid van de bijzondere mijlpalen heeft de Vereniging Vrienden van Blijdorp bekend gemaakt dat zij Irma adopteert. Ook boden ze haar een lekkere fruittraktatie aan. Met een druk op de knop liet Bart Noordegraaf, vice-voorzitter van de Vrienden van Blijdorp, de lekkernijen zakken. Natuurlijk snoepten ook dochter Bangka en kleindochter Faya mee.
Met de adoptie dragen de Vrienden financieel bij aan de verzorging van Irma. Van oudsher hebben zij een bijzondere band met Irma en de olifanten in Blijdorp. Zo is Irma bij het 50-jarig jubileum van de Vrienden in 2013 erelid van de vereniging geworden. Een olifant siert ook het logo van de Vrienden. Maar de band gaat veel verder.
De komst van Irma naar Rotterdam vanuit Kopenhagen werd in 1975 financieel mogelijk gemaakt door de Vrienden. In 1994 kon dankzij de Vrienden een nieuw en op dat moment uiterst modern dikhuidenverblijf worden gebouwd, een voorbeeld voor andere dierentuinen in Europa. In Blijdorp werden de olifanten voor het eerst in kuddeverband gehuisvest in ruime binnen- en buitenverblijven. Binnen is het voorzien van hydraulische palen, waardoor het gebouw in verschillende delen kan worden opgesplitst. Verder hadden de olifanten de beschikking over een waterpoel, twee aparte bullenstallen, vloerverwarming en de eerste olifantenkantelaar van Europa.
Nu, ruim 26 jaar later, zijn de inzichten over het houden van olifanten veranderd en is het weer hoog tijd voor vernieuwing. De Vrienden zorgden enkele jaren terug al voor een zandvloer in het binnenverblijf en recent nog voor een extra hijspaal voor het hooi. Dat betekende een stap vooruit qua dierwelzijn. De volgende stap die Blijdorp wil maken, is meer ruimte, afwisseling en keuzemogelijkheden voor de olifanten. Daarvoor is een nieuwe inrichting noodzakelijk zodat de olifanten grote delen van de dag zelf kunnen kiezen of ze binnen of buiten zijn.
In het Masterplan 2030: ‘Natuurlijk in Blijdorp’ werd dit vernieuwingsplan al gepresenteerd. Dit was vlak voor de coronaperiode maar Diergaarde Blijdorp zet haar ambities niet opzij. Erik Zevenbergen:
"We zullen op korte termijn alleen projecten realiseren die volledig extern gefinancierd zijn. Daarom zijn we erg blij met de onvoorwaardelijke steun van de Vrienden van Blijdorp in voor- en tegenspoed. In deze coronatijd is steun aan de Diergaarde door dieradoptie of anderszins heel hard nodig. We gaan door met het werven van de noodzakelijke steun in onze omgeving, onder andere via de ‘Ik ben een Blijdorpert’-campagne.”
Blijdorp wil een vooraanstaande rol blijven spelen bij natuurbehoud. Dat betekent ook het nastreven van een hoge standaard op het gebied van dierwelzijn en het behoud van soorten zoals de Aziatische olifant. Al vele jaren coördineert Blijdorp het Europese fokprogramma voor deze dieren om een gezonde populatie in stand te houden. Alle bij de EAZA (Europese dierentuinenorganisatie) aangesloten dierentuinen werken via het EEP samen.
Door: Nationale Recreatiegids
Beeld: Diergaarde Blijdorp
...
?
...
...
?
...
...
?
...
...
?
...