Ringstaartmaki's Diergaarde Blijdorp

Da’s nog eens bijzonder: in Diergaarde Blijdorp zijn er in anderhalve week tijd vier ringstaartmaki’s geboren, allemaal in het nieuwe Madagaskargedeelte bij het Oceanium. Dit meldt Diergaarde Blijdorp.

Maki Ketaka werd op vrijdag 20 maart als eerste moeder, gevolgd door Kyra (27 maart), Kely (31 maart) en Kanto (1 april). De vader van alle jongen is Leo, de enige volwassen man in de groep. Hij kwam vorig jaar in juli over uit Amersfoort. Na aankomst hield hij zich eerst wat gedeisd, maar gaandeweg werden de vrouwtjes wat toeschietelijker. Daarop zag hij zijn kans schoon met deze vier jongen als resultaat. Alle jongen maken het goed, het geslacht is nog onbekend. 
 

Maki-jonkies houden vast aan moeder

 
Na de geboorte houden de jonkies zich vast aan de buik van hun moeder. Na een week of twee verhuizen ze naar haar rug totdat ze op eigen benen kunnen staan. De hele groep zorgt voor de jongen, die ook door andere vrouwtjes worden gedragen. De zoogtijd duurt zo’n tien weken. 
 

Zonnebaden

 
De vrouwen zoeken geregeld samen het lentezonnetje op. Ze zonnebaden met hun buik naar de zon en spreiden hun armen. Moeders, dochters en nichten blijven altijd bij elkaar in de groep. Mannetjes verhuizen regelmatig naar andere groepen of hangen om de vrouwtjes heen. Ze worden namelijk niet altijd geduld door de bazige vrouwtjes. 
 

Bedreiging

 
Ringstaartmaki’s komen uit Madagaskar en worden daar bedreigd. De menselijke bevolking van Madagaskar groeit razend snel en daardoor komen de dieren meer en meer in de knel. Diergaarde Blijdorp steunt het project Madagasikara Voakajy. Dit project zet zich in om de unieke variatie van dieren en planten op het eiland te behouden. 
 

#OndertussenInBlijdorp

 
In Blijdorp leven de ringstaarten in een doorloopverblijf, in de sfeer van Madagaskar. Het verblijf is mede mogelijk gemaakt door een Vereniging Vrienden van Blijdorp. Momenteel is Diergaarde Blijdorp voor onbepaalde tijd gesloten in verband met het coronavirus. Bezoekers worden online op de hoogte gehouden met vlogs en de serie #OndertussenInBlijdorp.
 
Door: Nationale Recreatiegids