pretparken corona

Alle attractie- en pretparken in Nederland zijn gesloten in verband met het coronavirus, en dat hakt er flink in bij de fans. Toch is het nu eens te meer zaak dat de Nederlandse pretparkgemeenchap met elkaar verbonden blijft. Dit zegt pretparkkenner Pieter Leebooij in een extra Looopings Podcast. 

In de podcast wordt themaparkrecensent Pieter Leebooij, bekend van het YouTube-kanaal zerogreviews, geïnterviewd door Wessel Wit, eigenaar en oprichter van Looopings. In de podcast spreken ze over de actuele stand van pretparkland. En dat is evident niet eentje om heel vrolijk van te worden.
 

‘Ergste nachtmerrie’ 

 
Leebooij draait er dan ook niet omheen: “Dit is de ergste nachtmerrie van elke pretparkfan.” Om later te vervolgen: “Ik heb continue het gevoel dat ik in een slechte droom zit, als ik ’s ochtends wakker wordt denk ik: Gebeurt dit echt? Maar dit is nu de realiteit”. Toch vind hij niet dat de community zich door de actuele gebeurtenissen uit het veld moet laten slaan: “We hebben elkaar nu harder nodig dan ooit tevoren.” Daarbij helpt het volgens hem om elkaar meer dan eens online op te zoeken: “Om te praten over je hobby en passie. Ik denk dat we hier als community in Nederland sterker uit zullen komen. Ik denk ook dat als we weer de parken in mogen, die eerste dag, dat dat heel bijzonder zal zijn.”
 

Impact kan jaren duren

 
Maar zover is het voorlopig nog niet. Leebooij denkt dat het nog zeker drie à vier maanden gaat duren voordat de parken hun deuren weer zullen openen. De impact die de lange sluiting, ingezet aan de vooravond van het nieuwe seizoen, op de parken zal hebben, zal groot zijn, en nog jaren gevoeld kunnen worden: “Voor een aantal kleine parken in Nederland zal de sluiting van nu ook op de lange termijn impact gaan hebben. Parken die onder een groot moederbedrijf vallen hebben nog wel wat zekerheid, maar veel kleine parken zullen de impact van de huidige sluiting zeker nog drie à vier jaar voelen.” Leebooij sluit niet uit dat er ook attractieparken failliet zullen gaan.
 

Compensatie vragen?

 
Leebooij vindt niet dat mensen meteen om compensatie moeten vragen wanneer ze een abonnement hebben: “Pretparken kunnen hier helemaal niets aan doen, en dat zal iedereen begrijpen. En laten we eerlijk zijn, de maanden dat je niet in je pretpark terechtkan, hoeveel geld gaat dat je kosten; twee, drie tientjes? Als je die compensatie van een pretpark wil hebben moet je je afvragen of je wel een echte fan bent. Ik zou het in ieder geval nooit doen.”
 

Dip in bezoekersaantallen

 
Verder verwacht Leebooij dat er een flinke dip in de bezoekersaantallen zichtbaar zal zijn, maar dat dat niet alleen door de huidige sluiting van de parken zal komen, maar dat ook de periode daarna, wanneer de parken weer open mogen, daarin een rol zal spelen: “Ik denk dat er genoeg dagjesbezoekers zijn die dan zoiets hebben van; de openbare plekken, die ga ik mijden. Mensen zullen waarschijnlijk toch wat bang zijn geworden, en daar zullen veel parken last van houden.”
 
Benieuwd naar de hele podcast? Ga dan naar Spotify, waar de aflevering onder de titel Pretparkseizoen 2020 lijkt verloren zaak in z’n geheel is terug te luisteren.
 
Door: Nationale Recreatiegids