Erfgoedparels Kasteel de Haar

De provincie Utrecht investeert bijna 4 miljoen euro uit het fonds Erfgoedparels in de restauratie van 14 rijksmonumenten. Zo worden onder andere het Tivolicomplex aan de Oudegracht in Utrecht en de Eemlandiafabriek in Bunschoten gerestaureerd. De provincie Utrecht vindt het belangrijk dat deze monumenten goed toegankelijk blijven voor het publiek en draagt daarom bij aan onderhoud en restauratie. Dit me;dt de provincie Utrecht.

Het geld uit het fonds erfgoedparels wordt gebruikt om een aantal markante monumenten te restaureren. Het gaat om de volgende projecten: Historische buitenplaatsen Randenbroek (Amersfoort), Doornburgh (Stichtse Vecht), Margaretha Turnorplein kasteel Amerongen (Amerongen), Zuiderpark kasteel de Haar (Utrecht), poortgebouw en brug kasteel Nijenrode (Stichtse Vecht), Huis te Jaarsveld (Lopik), Kasteel Oudegein (Nieuwegein), Pestersbosje (Zeist). Uit de overige monumentcategorieën het orgel van de Nicolaaskerk (Vreeland), de molen van Cabauw (Lopik), Eemlandiafabriek (Bunschoten), historische aanleg Malieblad (Utrecht), Tivoli Oudegracht (Utrecht) en stadsboerderij Hof ter Weijde (Utrecht). Gedeputeerde Rob van Muilekom: “Dit bijzondere erfgoed vertelt een deel van de 2000 jaar oude geschiedenis van de regio Utrecht. We koesteren deze bijzondere monumenten en stimuleren verduurzaming, kennisdeling en nieuwe functies voor het erfgoed, zodat het behouden en toegankelijk blijft.”
 

Erfgoedparels uitgelicht

 
Twee mooie voorbeelden van rijksmonumenten zijn het Tivolicomplex aan de Oudegracht in Utrecht en de Eemlandiafabriek in Bunschoten. Het Tivolicomplex heeft een lange bouwgeschiedenis die teruggaat tot de dertiende eeuw. Het deed dienst als klooster, burgerweeshuis, Vakbondsgebouw voor de Nederlandsche Vereeniging van Spoor- en Tramwegpersoneel en poptempel. Het gebouw wordt volledig gerestaureerd en verbouwd tot een podium voor beginnend talent, restaurant, lunchcafé, boetiekhotel en kinderopvang.
 

Eemlandia

 
In Bunschoten was van 1928 tot 1963 zuivelfabriek Eemlandia in bedrijf. Als gevolg van een reorganisatie is in 1963 de vestiging in Bunschoten gesloten. Het gebouw staat al geruime tijd leeg. Eemlandia is als gebouwencomplex de laatst overgebleven complete melkfabriek in de provincie Utrecht. De herontwikkeling van de melkfabriek betreft een deel commerciële ruimten en een deel woningen.
 
Op de website van de provincie Utrecht is meer te vinden over het Fonds Erfgoedparels
 
Door: Nationale Recreatiegids