Vertel-eens-een-sprookjedag (Efteling, Roodkapje)

Het is vandaag Vertel-eens-een-sprookjedag! De perfecte dag om je (klein)kinderen de mooiste sprookjes voor te lezen. Ook leuk als je toch al in de sprookjesstemming bent: plan een uitje naar een van deze vijf plekken om je helemaal in de magische sferen te hullen…

Sprookjesbos Valkenburg

 
In het Sprookjesbos, waarvan de bosrijke locatie op zich al sprookjesachtig is, worden zeventien sprookjesverhalen tot leven gewekt. Wandel door het bos en ontmoet de figuren uit al je favoriete sprookjes: Roodkapje, Repelsteeltje, Hans en Grietje… Ze wonen hier allemaal in pittoreske huisjes en kasteeltjes. Voor wie iets meer spanning wil zijn er een aantal attracties en een leuke speeltuin. Ook kun je afdalen in een mergelgrot om op een heuse drakentocht te gaan, op zoek naar Doeps de Draak.
 
 

Sprookjeswonderland – Enkhuizen (opent voor zomerseizoen op 10 april)

 
Voor een sprookjesbos hoef je niet per se helemaal naar het zuiden van het land af te reizen. Ook in het Sprookjeswonderland in Enkhuizen (Noord-Holland) vind je een sprookjesbos. Bezoek het kasteel van Doornroosje, waar iedereen slaapt, of probeer het zwaard uit de steen te trekken tegenover de Stemmige Standbeelden, die ineens kunnen bewegen. In de grote zaal van Kasteel Violinde is meerdere keren per dag een sprookjesmusical te bewonderen. 
 
 

Efteling – Kaatsheuvel

 
De Efteling kon natuurlijk niet ontbreken op dit sprookjeslijstje, aangezien zich hier natuurlijk het beroemdste sprookjesbos van Nederland vindt. Naar verluidt gingen de bouwers van de Efteling op bezoek in Sprookjesbos Valkenburg om inspiratie op te doen voor hun eigen woud vol verhalen. Het sprookjesbos van de Efteling telt maar liefst dertig sprookjes, maar ook in de rest van het attractiepark kun je je onderdompelen in de wereld van bovennatuurlijke wezens en dieren. Ga in de spannende achtbaan Joris en de Draak of bezoek het avonturendoolhof.
 
 

Sprookjeshof Zuidlaren

 
Ook het Sprookjeshof Zuidlaren heeft een sprookjesbos (met 25 bewegende sprookjes!) maar je kunt hier nog veel meer beleven. Er is een grote speeltuin voor jong en oud, inclusief familieschommel, en ook binnen is het feest in het indoor speelparadijs, waar je tevens kunt aanschuiven in het Sprookjestheater. Op de kinderboerderij steelt Sjors de Ezel de harten van alle bezoekers en op de midgetgolfbaan kun je je familie uitdagen voor een potje jeugdsentiment. 
 
 

Sprookjescamping – Rheeze

 
In het Overijsselse Rheeze kun je overnachten op een ware Sprookjescamping, waar sprookjesfiguren rondlopen, springen en dansen. Er zijn ruime kampeerplekken waar je je eigen tent neer kunt zetten, maar overnachten in een speciale vakantietent of toercaravan is ook mogelijk. In het campingtheater de Sprokkelplaats beleven de sprookjesfiguren elke dag een nieuw avontuur en het animatieteam verzorgt een vol programma. De perfecte vakantie voor kinderen tot tien jaar.
 
Door: Nationale Recreatiegids