Keukenhof plant 30 procent meer bollen door wispelturig winterweer

Het winterweer in Nederland wordt steeds meer gekenmerkt door grilligheid, met temperaturen die alle kanten op schieten. Dit heeft er onder meer voor gezorgd dat de Keukenhof de afgelopen jaren 30 procent meer bollen in de grond is gaan stoppen, om ervoor te zorgen dat er tussen half maart en half mei, wanneer het park geopend is, gegarandeerd bloemen te zien zijn. Dit meldt NU.nl.

Naast meer bollen is de Keukenhof ook meer verschillende sóórten bollen in de grond gaan stoppen. Alles om te voorkomen dat er straks gaten vallen in de kleurrijke bloemenzee waar het park zo beroemd om is. Dit zegt de directeur van de Keukenhof, Bart Siemerink, in een interview met NU.nl
 

De bloembollenbuffer van de Keukenhof

 
De Keukenhof legt sowieso altijd al een ‘bloembollenbuffer’ aan. De bloeitijd van een bol is ongeveer anderhalve week. Daarom worden de bollen gelaagd geplant, op verschillende dieptes: wanneer de ene bol is uitgebloeid komt de volgende op. Maar het veranderende weer noopt de Keukenhof nu tot het nemen van extra maatregelen. Zo kan het zijn dat er zich in februari of maart een onverwacht koude periode voordoet. Om daar op te anticiperen worden er voor de zekerheid extra krokussen in de grond geplaatst: die bloeien vroeg, en kunnen beter tegen de kou, zo vertelt Bart Siemerink. Nog een maatregel die het park neemt om op safe te spelen, is de eerdere sluiting: de Keukenhof zal dit jaar ruim  week korter geopend zijn dan vorig jaar; toen sloot het park op 19 mei, dit jaar op 10 mei. 
 

Zeven miljoen bollen

 
De Keuken stopt dit jaar maar liefst zeven miljoen bollen in de grond, een voor een, allemaal met de hand. Veertig mensen hebben er een voltijdbaan aan in de periode van eind oktober tot begin december. In totaal beslaat de Keukenhof een terrein van 32 hectare. Jaarlijks komen er zo’n anderhalf miljoen bezoekers op de attractie af.
 
De Keukenhof is dit jaar geopend van 21 maart tot en met 10 mei. Kaarten kunnen al gekocht worden.
 
Door: Nationale Recreatiegids