Normal_rss_entry-237926

Actrice, cabaretière en zangeres Wieteke van Dort heeft gisteren in haar woonplaats Den Haag de oeuvreprijs van de Gouden Eeuw Awards ontvangen. De uitreiking vond plaats in Hotel Des Indes in het bijzijn van haar echtgenoot.

De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan Nederlanders die op een bijzondere manier hebben bijgedragen aan het nationale culturele erfgoed. Van Dort kreeg de award, die bestaat uit een groot schilderij, vooral voor haar unieke bijdragen aan de opnames van de sprookjes van de Efteling. Van Dort is al jaren de vertelstem van de meeste sagen en legenden die in het Sprookjesbos te zien zijn. Recent sprak ze nog fragmenten in voor Efteling-attractie De zes zwanen.

Efteling: een speciaal plekje

De 76-jarige artieste laat in een korte reactie weten "heel blij" te zijn met de onderscheiding. "Het blijft altijd leuk als mensen je werk op deze manier erkennen en waarderen. En de Efteling-sprookjes hebben een heel speciaal plekje in mijn hart."

Tante Lien

Van Dort werd bekend met haar vele kinderprogramma's en het Nederlands-Indische personage Tante Lien dat zij decennia lang vertolkte. Zij werd in 1999 al door toenmalig koningin Beatrix benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor haar bijdrage aan de Nederlandse televisie en podiumkunsten.

De jury van de Gouden Eeuw Awards staat onder leiding van journaliste Phia Baruch, uitgever van De Couturekrant. Eerder namen onder anderen André van Duin, Liesbeth List, Anneke Grönloh, Paul van Vliet en André Kuipers de Gouden Eeuw Award in ontvangst.

Door: ANP