Logo_efteling__wereld_vol_wonderen__logo_

Het lijkt het grootste attractiepark van Nederland bij aanvang van het nieuwe jaar niet mee te zitten: de Efteling trok in 2019 minder bezoekers dan het jaar daarvoor, en in 2020 zal de forse verhoging van de toeristenbelasting van de gemeente Loon op Zand niet ongemerkt aan het sprookjespark voorbij gaan. “Daar zullen we zeker commentaar op krijgen.” Dit meldt Looopings.

De Efteling heeft nog geen exacte bezoekersaantallen naar buiten gebracht, maar meldt al wel dat het afgelopen jaar minder mensen heeft ontvangen dan vooraf gedacht. Dit voorjaar komt het pretpark met exacte cijfers naar buiten. 
 

Kwalitatief boven kwantitatief

 
Een woordvoerder van de Efteling verklaart tegenover de website Looopings dat het pretpark niet per se ontevreden is over afgelopen jaar, omdat het vooral wil investeren in kwaliteit, en minder in kwantiteit: “Onze visie is kwalitatief: we willen een hogere gastwaardering ontvangen. Dit staat dus los van onze bezoekersaantallen.” Toch zal het niet met gejuich zijn ontvangen dat voor het eerst in jaren een daling in bezoekersaantallen werd gemeten. Sinds 2013 werd record na record gebroken.
 

Hogere toeristenbelasting

 
Ook 2020 heeft iets in petto waar de Efteling niet blij mee is: de verhoging van de toeristenbelasting door de gemeente Loon op Zand, waar het sprookjespark uit Kaatsheuvel onder valt. Dit betekent onder meer dat mensen die vorig jaar al een vakantie hebben geboekt met terugwerkende kracht alsnog extra geld zullen moeten gaan betalen. Volgens de directeur van de Efteling, Fons Jurgens, komt dat voor een groep van zes personen dat een huisje huurt op het park, neer op dertig euro per overnachting extra: “Daar zullen we zeker commentaar op krijgen.”
 

Miljoenentekort

 
Volgens de gemeente Loon op Zand – dat kampt met een miljoenentekort – is het verhogen van de toeristenbelasting onvermijdelijk, maar de Efteling vindt het niet fair dat het daar nu het leeuwendeel van voor haar rekening moet nemen. Volgens directeur Jurgens kost de maatregel de Efteling 1,2 miljoen euro: “Geld dat we dus niet zelf kunnen investeren.” 
 

Averechts effect

 
Daarnaast voorziet het pretpark een averechts effect door de verhoging van de toeristenbelasting (van 1,96 euro naar 3 euro per nacht): er zullen minder toeristen komen, en daarmee zullen ook de inkomsten van lokale ondernemingen afnemen, en in het verlengde daarvan, ook die van de gemeente. Volgens Looopings is de verhouding tussen de Efteling en de gemeente inmiddels danig bekoeld. 
 
Door: Nationale Recreatiegids