Een Nienoord-locomotief op een vergelijkbare spoorbrug in Zwitserland

Het familiepretpark Nienoord, gelegen op het gelijknamige landgoed bij Leek in Groningen, heeft plannen om de grootste miniatuurspoorbaan van Europa te realiseren. De spoorbanen liggen er al, maar kennen verschillende breedtes. Door dit straks aan te passen en de lijnen op elkaar aan te laten sluiten, moet er één groot netwerk ontstaan. Dit meldt Nienoord.

In 1964 legde de toenmalige gemeente Leek een spoorbaan aan naast Familiepark Nienoord, waarmee ieder seizoen kinderen, ouders en grootouders een treinritje door de bossen van het landgoed konden maken. Nog altijd zijn de treintjes van Nienoord een begrip in Noord-Nederland. In de jaren ‘90 volgde een uitbreiding en werd er een tweede lijn aangelegd, met een spoor dóór het Familiepark.
 

Grootste van Europa

 
En nu gaan de treintjes van Nienoord wederom een nieuwe fase in. Er liggen nu plannen om beide bestaande spoorbanen te koppelen, zodat er in de toekomst op alle sporen dagelijks gereden kan worden. Omdat de twee lijnen niet dezelfde spoorbreedte hebben is dit tot op heden nog niet mogelijk. Wanneer de trajecten aan elkaar gekoppeld zijn zal het de grootste miniatuurspoorbaan van Europa zijn. Naast het feit dat het totale traject veel langer zal zijn, zal het ook veel afwisselender worden. Mede door de komst van een grote spoorbrug op het traject.
 

Spelen bij het spoor

 
Naast samenvoeging en uitbreiding van de huidige spoorbanen zullen er ook meer activiteiten worden georganiseerd op en rondom het traject. Zo kunnen kinderen op de spoorbanen spelen met goederentreinen, containers, vrachtauto’s en aan het werk met zand en grind en in het water met boten. Ook het waterthema zal meer invulling gaan krijgen voor jong en oud.
 
Door: Nationale Recreatiegids