Normal_dierentuin__olifant__emmen__wildlands_

Dierentuinen zijn de ideale locatie om je onder te dompelen in de natuur, en je bewust te worden van de schoonheid en kwetsbaarheid ervan. Gevolg: meer liefde en respect voor de natuur. Dat voor elkaar krijgen, dát is de grootste missie van dierentuinen. Dit zegt Lisette de Ruigh van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen in een interview met de Nationale Recreatiegids.

Veel mensen zullen dierentuinen toch vooral associëren met een goede invulling van een dagje uit. Maar het zijn van attractiepark is slechts één onderdeel van wat een dierentuin behelst. Educatie, onderzoek en natuurbeschermingsprogramma’s – in binnen- en buitenland – zijn andere belangrijke pijlers. Dierentuinen zijn wettelijk zelfs verplicht om projecten te ondersteunen die ten dienste staan van natuurbehoud, waar ook ter wereld. Maar ook zonder verplichtende stok achter de deur zouden dierentuinen naar alle waarschijnlijkheid dit soort projecten steunen: “Dierentuinen zijn intrinsiek zeer gemotiveerd om hieraan bij te dragen”, zo zegt zegt De Ruigh.
 

Belang dier voorop

 
De afgelopen decennia is er veel verschoven in de benadering hoe dieren worden gehouden; het belang van het dier staat nu voorop: “Wat we veertig jaar geleden heel normaal vonden, vinden we nu niet meer kunnen, zoals dieren in hokken, of een olifant die op een klein postzegeltje stond, voortdurend zwaaiend met zijn kop. In de kwaliteitsdierentuinen vind je dat allemaal niet meer.”
 

Zelfreflectie is noodzakelijk

 
Om zo’n transformatie door te maken is kritische zelfreflectie van groot belang. Het scheelt dat Nederlanders daar van nature al over beschikken: “Wij zijn direct en eerlijk en durven over het algemeen ook naar onszelf te kijken. In de dierentuinwereld werken ongelooflijk gepassioneerde mensen, met een enorme liefde voor de natuur, en op het moment dat je aanvoelt: hier klopt iets niet, dan gaan we ermee aan de slag. We zijn heel kritisch naar onszelf.”
 

Bier en mysterie

 
Zo moeten ook alle activiteiten die dierentuinen aanbieden ten dienste staan van het bijbrengen van liefde voor de natuur. Volgens De Ruigh is dat in Nederland ook het geval. Of het nou gaat om het interactief oplossen van een mysterie (Diergaarde Blijdorp) of het brouwen van bier (Artis), alle activiteiten zijn uiteindelijk altijd weer terug te voeren op “mensen bewust maken van de schoonheid en de mogelijkheden van de natuur”
 
Lees hier het hele interview met Lisette de Ruigh De wereld van de dierentuin: “Alles draait om het bijbrengen van liefde en respect voor de natuur”
 
© Nationale Recreatiegids