Normal_domtoren_vanaf_het_domplein__utrecht_

De hoogste kerktoren van Nederland wil meer toeristen trekken. Daarom wil de beheerder van de Domtoren graag een nieuw uitkijkpunt bouwen, op 100 meter hoogte, en een lift installeren die bezoekers hiernaartoe kan brengen. Momenteel staat de toren geheel in de steigers in verband met een grootschalige restauratie. Dit meldt RTV Utrecht.

Op 95 meter moet een soort kraaiennest komen van vijf meter hoog: wie deze bestijgt staat dan dus op honderd meter hoogte. Het kraaiennest moet met de lift bereikbaar worden; wie eenmaal boven is kan rondom de Domtoren lopen. Nieuw wordt ook dat het Utrechtse icoon straks door iedereen bestegen moet zijn, ook door mensen in een rolstoel of voor wie slecht ter been is; dat kan nu nog niet.
 
De beheerder van de Domtoren, Jaap van Engelenburg, ziet het kraaiennest graag gerealiseerd worden, maar houdt nog wel een slag om de arm: de financiën zijn nog niet rond. In september of oktober moet er meer duidelijkheid zijn
 

Geopend voor publiek

 
Momenteel wordt de Domtoren voor 37 miljoen euro gerestaureerd. Voor de restauratie staat vijf jaar gepland, in 2017 is ermee begonnen. De kerktoren in Utrecht is ruim 600 jaar oud, en met zijn 112 meter de hoogste van Nederland. Tijdens de restauratie blijft de Domtoren geopend voor publiek.
 
Door: Nationale Recreatiegids