Een groep vrijwilligers op een van de torens van de kathedrale basiliek (Klim naar het licht, juli 2019, Koepel Kathedraal Haarlem)

De toren- en gewelventocht Klim naar het licht in de KoepelKathedraal van Haarlem wordt vanwege de massale toeloop verlengd tot en met 30 september. Sinds de start op 1 mei zijn 35.000 kaarten verkocht. De verlenging van het evenement is mogelijk dankzij de inzet van inmiddels 250 vrijwilligers. Dit meldt de Stichting Kathedrale Basiliek Sint Bavo.

Voorzitter Wim Eggenkamp van Stichting Kathedrale Basiliek Haarlem is niet alleen blij met de massale toeloop van bezoekers, maar ook met het grote aantal vrijwilligers dat zich heeft gemeld: "Zonder hun enthousiasme en betrokkenheid kunnen we dit project niet draaien. Het zijn de mensen die zowel op de grond als hoog in de kathedraal de bezoekers begeleiden en informeren over wat er allemaal te zien is. Ook in het café restaurant zijn ze onmisbaar."
 
Volgens Eggenkamp zijn met het oog op de zomervakantie nóg meer vrijwilligers welkom. Hij is verrast door de enorme belangstelling voor Klim naar het licht: "Bij de start droomden we hardop van maximaal 50.000 bezoekers. Dat we nu al op 35.000 staan had niemand verwacht." Hoogtepunt van Klim naar het licht is de tijdelijke loopbrug op bijna zestig meter hoogte tussen de twee torens van de kerk.   
 

Ontspannende muziek en kunstschatten

 
De toren- en gewelventocht leidt naar de binnengalerij in de koepel, de zolders en klokken in de torens. Onderweg kunnen bezoekers op adem komen in een rustruimte met zitzakken en ontspannende muziek. Er worden ook audiovisuele presentaties over de architectuur en de kunstschatten van de kerk getoond. De ‘Klim naar het licht’ kan zowel individueel als in groepsverband worden gemaakt. Vanwege de massale toeloop wordt groepen geadviseerd om vooraf via de website kaartjes te kopen. 
 

Restauratie

 
Een eventuele meeropbrengst van het project komt ten goede aan de instandhouding van de kathedraal en een betere uitlichting van de architectuur en van de kunstschatten, zowel binnen als buiten. Klim naar het licht is het begin van een jaren durende campagne om méér bezoekers naar de kathedrale basiliek te trekken en zo extra gelden voor toekomstige restauratiewerkzaamheden te verwerven.
 
Tickets voor Klim naar het licht zijn te bestellen via de website van KoepelKathedraal Haarlem. Aanmelden als vrijwilliger kan door een mail te sturen naar vrijwilligers@klimnaarhetlicht.nl.
 
Door: Nationale Recreatiegids