Normal_doloris__spoorzone__tilburg

Een apenkooimuseum, een tripervaring zonder drugs en 'alsof Museum de Pont samen met Alice in Wonderland en Esscher een kind hebben gebaard': in Tilburg is sinds een maand een attractie die zijn gelijke niet kent in de wereld. De Nationale Recreatiegids interviewde Joep van Gorp, de jonge ondernemer die het surrealistische doolhof naar Nederland haalde, en doolde zelf ook rond in de wondere wereld van Doloris. 

Volgens Van Gorp was Tilburg de enige stad die durfde: “Andere steden waar ik een flirt mee heb gehad, die vonden het een heel gaaf project maar die wilden er zelf niet in investeren. Tilburg wilde dat wel, en voor Tilburg is de tijd nu ook gewoon rijp.” Wat ook hielp was een goed idee, en een gedreven ondernemer. Joep van Gorp (Roosendaal, 1992) was zes jaar geleden in Berlijn, en bezocht daar Peristal Singum. Een tijdelijk surrealistische doolhof dat door kunstenaarscollectief Karmanoia was gemaakt. Die ervaring maakte indruk: “Ik vond dat zo gaaf, dat het me sindsdien niet meer heeft losgelaten.”
 

Miljoenenproject

 
Wie hij over het plan vertelde, reageerde positief. En dat stimuleerde om de ideeën concreet te maken, zeker toen er ook een geschikte locatie werd gevonden: een voormalig postkantoor in de Spoorzone van Tilburg; ooit een desolaat gebied, nu enorm in opkomst. De gemeente gaf uiteindelijk extra gas en investeerde samen met andere partijen in het miljoenenproject. De kunstenaars van Karmanoia bleven uiteindelijk anderhalve jaar in Tilburg om Doloris te bouwen. 
 

Los van de buitenwereld

 
Inmiddels is de kunstattractie ruim een maand open: ervaringen komen al uitgebreid naar buiten (zie inleiding), zij het niet visueel: telefoons en camera’s mogen niet mee naar binnen. Horloges trouwens ook niet. Zo stap je een universum in waar geen tijd is, niks is vast te leggen en geen contact met de buitenwereld mogelijk is. Om de onbedwingbare nieuwsgierigheid te temmen nam de Nationale Recreatiegids een duik in het onbekende.
 
Lees hier meer over hoe Joep van Gorp het voor elkaar kreeg Doloris naar Tilburg te halen, én hoe de Nationale Recreatiegids Doloris ervaarde, in het artikel Het verhaal van de jonge ondernemer en de stad die durfde: hoe Joep van Gorp het eerste surrealistische doolhof van Nederland naar Tilburg haalde.
 
© Nationale Recreatiegids