Roodkapje, Wethouder Bruijniks, en staatssecretaris van Veldhoven komen op de fiets aan bij het Efteling Hotel

De Efteling en staatssecretaris Van Veldhoven hebben de ambitie uitgesproken dat in 2020 dertig procent van de medewerkers van het pretpark op de fiets komt. Onder meer fietsvoorzieningen, regelingen om een fiets aan te schaffen en goede infrastructuur moeten dit mogelijk gaan maken. Dit meld de Rijksoverheid. 

Om alle ambities extra kracht bij te zetten testte staatssecretaris Van Veldhoven gisteren samen met Roodkapje en lokale bestuurders de F261, een splinternieuwe snelfietsroute tussen Waalwijk en Tilburg. Dat deed zij op een speciale elektrische fiets, die ze doorgaf aan een medewerker van de Efteling. Daarmee gaf zij het startsein voor een fietsestafette onder Brabantse werkgevers.
 

Fietsambassadeur Efteling

 
De Efteling is een van de 13 fietsambassadeurs die samen met Van Veldhoven hun medewerkers inspireert om naar het werk te fietsen. Al sinds jaar en dag wordt de fiets gebruikt binnen de Efteling. Voornamelijk voor interne ritjes tussen het attractiepark en de eigen vakantieparken. Het attractiepark wil nu dat de fiets ook veelvuldig gebruikt gaat worden voor dagelijks woon-werkverkeer. 
 

Voordelen fietsen zijn legio

 
Fietsen is niet alleen duurzaam, maar fietsers hebben ook altijd een parkeerplek en zorgen voor minder file in de omgeving. Daarnaast is fietsen goedkoop en blijkt uit onderzoek dat fietsende collega’s minder vaak ziek zijn. De Efteling stimuleert medewerkers door ze te belonen met punten per gefietste kilometer. Daarnaast kunnen medewerkers fietsen voordelig aanschaffen en onderzoekt het pretpark aan welke faciliteiten, zoals laadpunten, stallingen, douches en kluisjes er verder behoefte is.
 

Fietssamenwerking in Brabant

 
In Brabant wordt op dit moment intensief samengewerkt tussen overheden, bedrijfsleven, het Brabant Mobiliteitsnetwerk en de fietsgemeenschap Ons Brabant Fietst. De snelfietsroute F261 is een samenwerkingsproject van de Provincie Noord-Brabant en de gemeenten Tilburg, Waalwijk en Loon op Zand.
 

Fietsambassadeurs van het ministerie

 
De dertien fietsambassadeurs van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vertegenwoordigen diverse sectoren. Het gaat naast de Efteling om het UMC Groningen, a.s.r., Amega groep, Dow, Enexis, Fujifilm, MN, Radboud Universiteit, Schiphol Group, TataSteel, Zalsman en de Nationale Politie. Zij stimuleren actief het fietsen onder hun medewerkers, en willen in het verlengde daarvan hun sector, regio of klanten inspireren hetzelfde te doen. 
 
Door: Nationale Recreatiegids