Optreden van Blackbird tijdens Zoomeravonden 2018. Foto ARTIS, Bas Losekoot
 
Op zaterdag 1 juni beginnen de jaarlijkse Zoomeravonden van ARTIS. Tijdens deze zestiende editie zullen onder andere Jeangu Macrooy, Sofie Winterson, Ohslo, Benjamin Herman Trio, ParHasard en Jan Terlouw Jr. het podium van de Muziektent betreden in de Amsterdamse dierentuin. Dit meldt ARTIS.
De Zoomeravonden vinden plaats op alle zaterdagen in de periode van 1 juni tot en met 31 augustus. Het programma omvat muziek van psychedelische pop tot zwoele jazz; naast bekende artiesten zal er ook veel ruimte voor aanstormend muziektalent.  
 

Vleermuizen en olifantendrollen

 
Naast het muzikale programma zijn er iedere zaterdag vanaf 15.00 uur door het hele park allerlei activiteiten voor jong en oud. Deze zomer kunnen bezoekers in ARTIS zelf vleermuizen spotten met een echte batdetector, leren wat het heelal met aardbeientijd en druivenpluk te maken heeft en aan de slag gaan met olifantendrollen en microben.
 

Groene programmering

 
Ook kunnen bezoekers tijdens de Zoomeravonden luisteren naar allerlei verhalen van ARTIS-experts over het thema planten. Zo vertelt de hovenier alles over planten als voedsel en medicatie, geeft een dierverzorger uitleg over planten als verrijking voor de dieren en vertelt een bioloog van het dierenpark hoe het nu echt zit met de bloemetjes en bijtjes. Daarnaast kunnen mensen tijdens verschillende workshops zelf aan de slag met groen, zoals het maken van een macramé plantenhanger of een kunstwerk met bladeren.
 

Bewegen als een dier

 
Iedere Zoomeravond is er een speciale kinderactiviteit. Zo zijn er voorstellingen van de bekende Poppenkast op de Dam, leren kinderen bewegen als een dier tijdens kinderyoga en begeleiden de docenten van de ARTIS-Ateliers de kinderen bij het tekenen van de planten en bloemen in ARTIS. In het Planetarium sparen kinderen stempels voor hun ruimtepaspoort bij elkaar.
 

Eten en drinken 

 
Tijdens de Zoomeravonden kan er gepicknickt worden in het gras. Bezoekers kunnen curry halen bij de Hazelaartent of een steenovenpizza met verse kruiden uit de eetbare tuin van ARTIS bestellen bij de buitenkeuken. Door te werken met biologische streekproducten en door duurzame verpakkingen te gebruiken probeert ARTIS verantwoordelijk met de natuur om te gaan. Zelf wat te eten of drinken meenemen kan natuurlijk ook.
 
De Zoomeravondenvinden plaats op alle zaterdagen binnen de periode van 1 juni tot en met 31 augustus. Het programma begint om 15.00 uur en duurt tot zonsondergang. Iedere avond om 20.15 uur is er een speciale rondleiding door schemerend ARTIS. Het volledige programma van de Zoomeravonden is te vinden op de website van ARTIS. 
 
Door: Nationale Recreatiegids