Normal_driekielstraalschildpadjes__wildlands_

In dierenpark Wildlands in Emmen zijn zestien zeldzame driekielstraalschildpadden uitgebroed. Het legsel van zestien eieren is daarmee voor honderd procent uitgekomen – en dat op Moederdag. Dit meldt Wildlands Adventure Zoo Emmen.

De eieren zijn in zeven weken tijd in een broedmachine op 30 graden uitgebroed. Eind maart signaleerde de dierverzorgster dat een van de volwassen driekielstraalschildpadden in de Vlindertempel eieren had gelegd, waarna deze zijn uitgegraven en achter de schermen in de broedmachine zijn gegaan. Op Moederdag zijn ze alle 16 uitgekomen. Wildlands is het enige park in Nederland waar je deze diersoort kunt bewonderen.
 

Bedreigde diersoort

 
De driekielstraalschildpad is in het wild een bedreigde diersoort. Niet alleen door verlies van leefgebied maar ook doordat in India en China de eieren en de schildpadden veel gegeten worden. De zes volwassen driekielstraalschildpadden in Wildlands werden allemaal in beslag genomen, omdat ze bestemd waren voor de voedselmarkt. De schildpadden konden niet terug naar India en via het fokprogramma is er een plek voor ze gevonden in Wildlands. De kleine schildpadjes zijn een mooie bijdrage aan het behoud van deze diersoort. Het is de tweede keer dat er een legsel is uitgekomen in Wildlands.
 

Lekker hapje

 
De mini-schildpadjes zijn nu nog maar vier centimeter groot. Omdat ze zo klein zijn, zouden ze een lekker hapje zijn voor de twee breedvoorhoofdkrokodillen die in hetzelfde gebied leven. Daarom blijven ze de komende maanden in een verwarmd verblijf achter de schermen. De zes volwassen schildpadden in de Vlindertempel zijn wel zichtbaar voor bezoekers.
 
Door: Nationale Recreatiegids